Патладжанът е ценен източник на антиоксиданти - съединения, които предпазват клетките в тялото от увреждащото действие на свободните радикали, които са силно реактивни молекули. Те са отговорни за развитието на сърдечносъдови заболявания, някои видове рак и други заболявания, свързани с процесите на стареене. Патладжанът има висок антиоксидантен потенциал, тъй като е богат на фенолни киселини, които са едни от основните класове антиоксиданти, а най-изобилната от тях е хлорогеновата киселина. Кората на патладжана е ценен източник на антиоксидантни пигменти от категорията на антоцианините.

 

Добър източник на манган


Суровият патладжан е добър източник на манган, тъй като действа като кофактор за няколко различни ензима, които участват в множество метаболитни процеси в организма. Също така манганът има антиоксидантен ефект и предотвратява оксидативния стрес.

 

Ценен източник на мед

Патладжанът е добър източник на мед, който е съставна част на няколко различни ензима. Елементът мед е необходим за образуването на хемоглобин и колаген - протеин, който е важен за структурата и възстановяването на тъканите в тялото. Няколко ензими, съдържащи мед, също така допринасят за защитата на тялото срещу свободните радикали.

 

Добър източник на витамини B1 и B6

Вареният патладжан е източник на витамин В1, известен още като тиамин. Този витамин е част от коензим, необходим за производството и усвояването на енергия главно от въглехидратите, които се приемат с храната. Витаминът има значение за предаването на нервните импулси и подпомага нормалния растеж. Вареният патладжан, също така, е ценен източник на витамин В6, който се нарича още пиридоксин. Този витамин е част от коензими, които участват в метаболизма на протеините и мастните киселини, както и в производството на невротрансмитери в централната нервна система. Той също така допринася за производството на червени кръвни клетки - еритроцити и благоприятства пренасянето на по-голямо количество кислород. Пиридоксинът е необходим и за превръщането на гликогена в глюкоза и допринася за правилното функциониране на имунната система. Също така, този витамин има важна роля както в образуването на определени компоненти на нервните клетки, така и в модулирането на хормоналните рецептори.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=aubergine_nu