Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, който на вид наподобява моркова, но е със светъл цвят. Произхожда от Европа и Азия. През 17 век е пренесен от колонизаторите в Америка. Особено популярен става пред 20 век като нискокалоричен зеленчук с вкус, наподобяващ този на целината.

Той се използва за приготвяне на пюрета, супи и салати.

 


Хранителна стойност. Пащърнакът е зеленчук с висока хранителна плътност. Източник е на големи количества полезни нутриенти с малък внос на калории. Той е богат на белтъци, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина, витамини от група В, витамин Е, РР и А. В корена на растението се съдържа и ниацин, познат щато витамин B3. Съдържанието на захари в пащърнака е по-високо отколкото в другите кореноплодни зеленчуци - цвекло, ряпа морков и т.н.

 

С какво е полезен пащърнакът? Въпреки непривлекателният му външен вид той има редица ползи за здравето. Има данни, че редовната консумация на този кореноплоден зеленчук засилва апетита , действа регулиращо на стомашно-чревния тракт и помага при запек, поради високото съдържание на фибри. Твърди се, че пащърнакът контролира нивата на липидите в кръвта. Той съдържа малко калории и високи нива на полезни нутриенти, поради което е особено подходящ за диети. Високото съдържание на витамин В3 го прави полезен за нервната система.

 

Пащърнакът е полезна храна за профилактика на сърдечносъдови заболявания като контролира нивата на кръвното налягане.  В народната медицина зеленчукът се причислява към храните афродизиаци. Действа и като естествен диуретик.

 

Как се консумира пащърнакът? Младият и дребен пащърнак не се нуждае от белене, подобно на морковите. По старите зеленчуци е добре да бъдат обелени. В кулинарията зеленчукът се използва в прясно състояние, смлян на прах, сварен в супи, пюрета или маринован в салати. С него се овкусяват различни храни с или без месо. Той може да се използва, подобно на картофите, като основен зеленчук в гозби с месо. Листата му се използват като ароматна подправка. Пащърнакът е подходящ да бъде включен сред първите храни, с които се захранва бебето, поради отличните му хранителни качества.