Овесената каша е добра алтернатива за здравословна закуска. Приготвя се от овес, който може да се намери както в големите хранителни вериги, така и в малките био магазини.

 

Съдържа течност по избор, като възможностите може да са много - вода, животинско прясно мляко, кокосово или ядково мляко.


 

Предимството на овесената каша е, че се приготвя бързо, лесно и се пренася удобно в термос, буркан или кутия до училище, до работното място или дори на път. 

 

При избора на овесени ядки е добре предварително да се провери етикета, отнасящ се до съдържанието им. Някои пакетирани инстантни овесени ядки имат високо процент натрий и често са пълни със захар – до 8 чаени лъжички на порция. 

 

Любопитно е, че овесът не съдържат глутен, но при машинната му обработката някои производители добавят. Затова препоръката остава същата и за хората на безглутенова диета - да четат етикета преди покупка. 

 

Доказано овесът е полезен за здравето

Установено е, че приемът на овес е свързан със средно 7% понижаване на LDL холестерола. Неконтролираните нива на холестерол от своя страна влияят върху сърцето. От значение е и какъв е режимът на хранене, какво е нивото на физическа активност и приемат ли се тютюневи изделия.

 

Придържането към диета, включваща овесени ядки, води и до други ползи за човешкото здраве. С помощта им е възможно да се регулират нивата на кръвната захар, да се снабдява тялото с антиоксиданти, да се поддържа чревният микробиом и да се повлияе върху риска от рак на дебелото черво. 

 

Закуската с овесени ядки помага на човешкото усещане за ситост, което от своя страна регулира апетита и по точи начин стимулира процеса на сваляне на тегло. Овесът още облекчава запека, кожния сърбеж и дразненето.

 

Как се приготвя овесена каша?

За приготвянето на овесена каша първо са нужни две чаши и половина вода. Изсипват се в малка тенджерка заедно с една щипка сол.

 

След като водата започне да кипи, котлонът се намалява и се добавя една чаша с овесени ядки. Разбъркват се и се готвят около пет минути или докато поемат водата.

 

След това може да им се добавят различни топинги, плодове, фъстъчено масло, мед и т. н. Добре е овесената каша да престои още пет минути върху вече изключения котлон. След това вече е готова за консумация.

 

Референции:
Manning, Joy. Oatmeal. (November 11th, 2020). Nourish by WebMD - https://www.webmd.com/diet/oatmeal-benefits