Затлъстяването е състояние, което се свързва до голяма степен с действието на хормоните, които осигуряват усещане за ситост, регулират апетита и енергоразхода. Скорошно проучване, публикувано в Current Nutrition Reports, е показало ползите от консумацията на овесени ядки за контрол на апетита и намаляване на телесното тегло.

 

Овесените ядки са ценен източник на микронутриенти, разтворими фибри, минерали, витамини и множество растителни вещества. Всичките тези полезни съставки допринасят за по-добро поддържане на телесното тегло, по-добър контрол на индекса на телесната маса и осигуряват намаляване на процентите телесни мазнини. Освен това са наблюдавани и множество ползи за контрол на апетита и разхода на енергия. Овесените ядки осигуряват бързо и лесно засищане, което ги прави отлична част от хранителния режим за контрол на апетита.


 

Те съдържат определен вид фибри, наречени бетаглюкани. Те за разлика от тези, които се съдържат в осталаните храни, са разтворими. Бетаглюканът допринася за контрол на телесното тегло, регулира ситостта поради действие върху лептина и хормоните GLP-1 и PYY, които имат ключово значение за контрол на апетита. Освен това, овесените ядки са ценен източник на протеини и полезни мазнини, но и не само - те съдържат витамини от група В, фитостероли и лецитин. Бетаглюканите осигуряват и ефективен контрол на кръвната захар. Приемът на 3 грама от този вид фибри на ден допринася за понижаване на холестерола в рамките на седмици. Това осигурява ползи за контрола на диабет тип 2, тъй като се стабилизират нивата на глюкозата в кръвта. Освен това, бетаглюканът има и пребиотично действие.

 

Лецитинът и фитостеролите имат полезно действие за понижаване и ефективен контрол на липидния профил. Те помагат за намаляване на нивата на “лошия” LDL холестерол. Това осигурява превенция на атеросклерозата, стареенето на тъканите и хипертонията. Също така, тези ценни вещества имат противовъзпалителни и детоксикиращи свойства. Богатото съдържание на витамини от група В, калций и алкалоиди благоприятства ефективното психично възстановяване, концентрацията и интелектуалната умора.

 

Овесените ядки са подходящи и при хипотиреоидизъм, тъй като ценните съставки в тях стимулират действието на щитовидната жлеза. Фибрите помагат за нормализиране на чревния транзит в допълнение към по-бързия засищащ ефект. Няколко проучвания са показали, че диета, богата на фибри, е свързана с по-нисък риск от рак на дебелото черво. Въпреки че превантивният ефект е доказан, ролята на фибрите при лечението на рак все още е обект на проучвания.

 

Референции:

https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-023-00454-3