Захарта, особено тази, която идва от преработените храни, ни убива бавно. Такова мнение застъпва д-р Робърт Лустиг – детски ендокринолог от Университета в Калифорния, Сан Франциско. Това твърдение не е продиктувано единствено от факта, че нейната консумация води до затлъстяване, а от начина, по който калориите от захарта реагират, когато попаднат в кръвния поток
 
Захарта заема много по-голям дял от ежедневната ни консумация, отколкото смятаме. Тя присъства в храните, в това число сокове, сосове, кисело мляко, хляб и много от преработените храни, до които често прибягваме в ежедневието. 
 
Д-р Лустиг открито обявява война на захарта, а в подкрепа на неговите твърдения идват и редица изследвания. Лустиг смята, че 75% от заболяванията в съвремието се дължат именно на нея - затлъстяване, диабет тип 2, сърдечните заболявания... Всички те биха могли да се предотвратят, ако се намали дневният прием на захар до 150 калории за мъжете и 100 калории за жените. 
 
Изследване, проведено от Университета в Калифорния, сочи, че не всички калории са еднакви. Когато в черния дроб попаднат големи количества глюкоза, той се претоварва с фруктоза, затова преобразува част от захарта в мазнини, които попадат в кръвния поток. Попаднали там, те се преобразуват в тъй наречения „лош“ LDL холестерол който, от своя страна, се наслагва в кръвоносните съдове. Формират се мастни плаки, които рано или късно водят до сърдечносъдови проблеми.
NEWS_MORE_BOX
 
Консумацията на захар се свързва още и с риск от рак. Причина за това е, че много от туморите, включително тези на гърдата и дебелото черво, имат рецептори, които „надушват“ инсулина. 
 
Вредата върви по следния път: инсулинът в тялото се свързва с рецепторите и сигнализира на туморите да започнат да поемат глюкоза, набавяна от захарта, която консумираме. 
 
Как можем да противодействаме? Ето четири примера:
 
1. Да заменим десертите със сурови плодове;
2. Да ограничим, доколкото е възможно, преработените храни; да обръщаме внимание на етикетите;
3. Да заменим напитките, в които има захар, с вода;
4. Да се стремим да не превишаваме дневния прием на захар – до 150 калории за мъжете и до 100 калории за жените.