Милиони хора консумират изкуствени подсладители ежедневно в желанието си да намалят своя калориен прием и телесно тегло, както и да избегнат появата на кариеси.

 

Заради голямото търсене на тези заместители, хранителната индустрия ги включи в състава на различни продукти, в много от храните и напитките, които се предлагат широко на пазара.


 

Въпреки това тези заместители биха могли да причинят повече вреда на човека, от колкото полза. Ново проучване показва вероятна връзка между изкуствените подсладители и повишения риск от формирането на тумори.

 

Всички изкуствени подсладители трябва да преминат през оценяване за тяхната безопасност, преди да бъдат пуснати за продажба.

 

Независимо от тези мерки, редица проучвания дават противоречиви резултати, които засилват споровете относно безопасността на тези продукти.

 

В проведеното ново изследване са включени 102 865 възрастни французи. Техният диетични прием на храни и консумация на изкуствени подсладители, включително търговски марки на промишлени продукти, са получени чрез повтарящи се 24-часови записи, касаещи тяхната диета.

 

Връзката между подсладителите и риска от формиране на тумор е изчислена посредством модела за пропорционален риск на Кокс.

 

При провеждането на този анализ са изключени странични фактори, които биха могли да повлияят на риска от малигнизация, например възраст, пол, физическа активност, тютюнопушене, индекс на телесна маса, височина, наддаване на тегло по време на проследяването, диабет, фамилна анамнеза за рак, консумация на алкохол и други.

 

В сравнение с хората, които не употребяват изкуствени подсладители, при консуматорите се отбелязва по-висок цялостен риск от развитие на тумор. Този риск най-често е завишен при наличието на съставките аспартам и ацесулфам-К.

 

Аспартамът е свързан конкретно с повишаване на риск от рак на гърдата и свързани със затлъстяването онкологични заболявания.

 

Резуллатите от това проучване показват, че изкуствените подсладители, използвани в много различни марки храни и напитки по целия свят, биха могли да представляват рисков фактор за появата на онкологично заболяване, който може да се модифицира.

 

Получената чрез анализите информация е важна за текущата преоценка на изкуствените подсладители от Европейския орган за безопасност на храните, както и за другите здравни агенции в световен мащаб.

 

Проучването е публикувано в сп. PLOS Medicine.

 

Източници:

https://www.technologynetworks.com/cancer-research/news/artificial-sweeteners-are-associated-with-increased-cancer-risk-finds-large-scale-cohort-study-359968?fbclid=IwAR3vi_rS_ov3eaKOZ8Vp3sjTXXq6QiDKBbTvmZVLOXpUmo1xj2Wl5X8J-lE

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003950