Кашкавалът в „Макарони с кашкавал“ на Kraft Foods доведе до онлайн петиция за премахването на два изкуствени оцветителя от популярния полуфабрикат. Според организаторите на уеб-базираната подписка, оцветителите Жълто 5 и Жълто 6 са притеснителни съставки, които вече са забранени в някои европейски страни.

 

Организаторите посочват редица проучвания, които свързват синтетичните вещества с повишен риск от заболявания като астма, обриви и мигрена.


 

Производителят, обаче, твърди, че използва само одобрени и безопасни оцветители. Според него, цитираните проучвания са неубедителни и не доказват, че Жълто 5 и Жълто 6 носят повишен риск от хронични заболявания. Той посочва и големия брой хора по целия свят, които ежедневно консумират продукта и не са получили никакви оплаквания.

 

Въпреки това много хора смятат, че количеството на изкуствените съставки в съвременната храна са прекалено високи. Много хора считат, че употребата им трябва да бъде ограничена, а те самите да бъдат заменени с естествени аналози.

 

Kraft Foods произвеждат 14 вида макарони с кашкавал, някои от които съдържат спорните оцветители. Организаторите на подписката се надяват, че евентуален успешен завършек на инициативата би убедил редица големи производители да се откажат от използването на ситетични съставки.