Гладът е знак, чрез който тялото показва, че се нуждае от храна. Постоянният глад обаче може да показва дисбаланс в хормоните на глада и ситостта, който може да възникне по различни причини, като непълноценно хранене и определени навици, като прекомерна употреба на алкохол или интензивни тренировки.

 

Може да се чувствате гладни често още, ако в диетата Ви липсват протеини, фибри или мазнини, които носят чувство за ситост и намаляват апетита. Прекомерният глад обаче може да е признак за недостатъчен сън и хроничен стрес. Освен това е известно, че някои лекарства и заболявания също могат да причинят често огладняване.


 

Когато се храним твърде бързо или се разсейваме по време на хранене с гледане на телевизия, е добре да сведем до минимум разсейването и да започнем да дъвчем по-бавно, за да усетим по-добре кога сме сити.

 

В случай, че изпитвате непрестанен глад, опитайте да оцените начина си на хранене и живот, за да определите какви промени можете да направите, за да се почувствате по-добре.

 

Разсейване по време на хранене

 

Понякога пускаме телевизия, преглеждаме смартфона и дори работим по време на хранене, за да спестим време. Разсейването по време на хранене се свързва с увеличен апетит, прием на калории и наддаване на тегло. Основната причина за това е, че разсейването ни пречи да усетим кога сме сити. Съзнателното хранене изисква да намалим до минимум храненето пред екрана, за да се насладим на храната и да разпознаем сигналите за ситост.

 

Интензивни тренировки

 

Хората, които спортуват често и интензивно, изгарят много калории. Изследванията показват, че хората, които спортуват редовно, са склонни да имат по-бърз метаболизъм, което означава, че изгарят повече калории в покой, отколкото тези, които водят умерено активен и заседнал начин на живот. В този случай можете да намалите своя глад, като увеличите приема на храни с високо съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини. Важно е да се отбележи, че това се отнася най-вече за запалените спортисти, които тренират често с висока интензивност и за дълги периоди. Ако тренирате умерено, не е необходимо да увеличавате приема на калории.

 

Прием на алкохол

 

Алкохолът е добре известен със своите стимулиращо апетита въздействие. Проучвания показват, че алкохолът може да затрудни освобождаването на хормоните, които намаляват апетита, като лептин, особено когато се консумира преди или по време на хранене. За да намалите този ефект на алкохола, най-добре е да го консумирате рядко или да го избягвате напълно.

 

Ефекта от течните калории

 

Течните и твърдите храни влияят на апетита по различен начин. Когато консумирате много течни храни, като шейкове, смутита и супи, може да огладнявате по-често, отколкото с повече твърди храни. Една от основните причини за това е, че течностите преминават през стомаха по-бързо от твърдите храни. Освен това, някои проучвания показват, че течните храни нямат толкова голямо влияние върху потискането на хормоните, стимулиращи глада, в сравнение с твърдите храни.

 

Прекален стрес

 

Известно е, че прекомерният стрес увеличава апетита. Това се дължи най-вече на повишените нива на хормона кортизол, който стимулира глада и апетита. Има различни начини да намалите нивата си на стрес, като медитация, упражнения и дълбоко дишане.

 

Лекарства, стимулиращи апетита

 

Някои лекарства могат да повишат апетита като страничен ефект, включително антипсихотиците, антидепресантите, кортикостероидите и лекарствата против гърчове. Освен това е известно, че някои лекарства за диабет, като инсулин, инсулинови секретагоги и тиазолидиндиони, могат да увеличат апетита. Смята се също, че противозачатъчните хапчета могат да повишат апетита, но засега тези съмнения не се подкрепят от научните изследвания. Ако подозирате, че лекарствата са причина за честия Ви глад, говорете с лекуващия си лекар за други възможности за лечение.

 

Бързо хранене

 

Проучвания показват, че хората, които се хранят бързо, имат по-голям апетит и са по-склонни да преяждат и да трупат наднормено тегло. Това се дължи на недостатъчното дъвчене и липсата на осъзнатост за количеството храна, които са важни за облекчаване на чувството на глад. Бавното хранене и дъвченето дават на тялото и мозъка повече време за освобождаване на хормоните на ситост. За целта правете няколко дълбоки вдишвания преди хранене и увеличете броя дъвкания на храната.

 

Заболявания

 

Честият глад е класически признак на диабет, когато е придружен от други симптоми, като жажда, загуба на тегло и умора. Хипертиреоидизмът също е свързано с повишен глад. Това е така, защото причинява излишно производство на хормони на щитовидната жлеза, за които е известно, че стимулират апетита. Хипогликемията или ниските нива на кръвната захар също могат да повишат нивата на глад. Нивата на кръвната Ви захар могат да спаднат, ако не сте яли известно време - ефект, който може да се влоши от диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар. Освен това, прекомерният глад често е симптом на състояния, като депресия, тревожност и предменструален синдром. Ако подозирате, че може да имате някое от тези състояния, обсъдете това с Вашия лекар.

 

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/14-reasons-always-hungry