Ежедневната консумация на орехи може да балансира нивата на холестерола в кръвта, а също така и да поддържа здравето на червата. Оказва се, че редовният прием на тези ядки, особено сред възрастните, подобрява нивата на полезните мазнини в организма, заедно с други хранителни вещества. В допълнение, ядките могат да помогнат и в борбата със затлъстяването
 
Някои изследователи твърдят, че орехите могат да се отразят негативно на теглото. Причината за тези опасения се крие във високата енергийна стойност на ядките. Според данни на скорошни проучвания обаче ежедневната консумация на орехи в продължение на година не води до нежелани ефекти сред по-възрастните хора. 
 
Проучването е дело на изследователски екип от Hospital Clinic в Барселона, Испания. 
 
По време на последното проучване в областта участие взимат общо 707 възрастни участници, които са в добро здравословно състояние. Към хранителния режим на една част от тях се добавя дневна доза орехи – около 15% от приема на калории. Останалите консумират обичаен хранителен режи, в който няма добавени орехи. 
 
Участниците не получават наставления относно общия прием на калории и хранителни вещества, нито за заместители на орехите. Година по-късно са проведени изследвания на доброволците. 
NEWS_MORE_BOX
 
Оказва се, че резултатите относно натрупването на излишни килограми, триглицеридите и HLD, познат като „добър“ холестерол, са подобни. Разликата е, че при тези, които консумират орехи, се отчита значително понижаване в нивата на „лошия“ LDL холестерол.
 
По думите на авторите предстои да се проучи по какъв начин консумацията на орехи може да се отрази и на други състояния като когнитивен упадък и свързаната с възрастта макулна дегенерация
 
Данните от проучването са представени по време на ежегодната среща "Експериментална Биология 2016" в Сан Диего, САЩ.