Орехите се оказват полезни не само за сивото вещество, но и за мъжката репродуктивна система. 

 
Учени откриват, че консумацията на около 2 шепи орехи на ден има благоприятен ефект върху здравето на спермата при млади мъже.
 
Формата, движението и жизнеността на сперматозоидите се подобрява при мъжете, които са добавили орехи към хранителния си режим в продължение на 12 седмици.
 
Смята се, че мастни киселини в ядките помагат за развитието на сперматозоидите. Не е известно обаче дали това допринася за подобряване на мъжкия фертилитет.
 
Събират се все повече доказателства за значението на начина на хранене за броя и качеството на сперматозоидите, коментира д-р Алън Пейси, преподавател по андрология в университета в Шефилд.
 
Новото проучване включва 117 мъже на възраст между 21 и 35 години. Те са разделени на две групи. В едната участниците консумират 75 г обелени орехи на ден, а в другата – избягват ядките. 
NEWS_MORE_BOX
 
И двете групи имат типичен западен стил на хранене. 
 
В края на експеримента учените откриват значително подобрение в качеството на спермата при мъжете от първата група. А при тези, които не консумират орехи, не се забелязва промяна. 
 
Качеството на спермата се подобрява по отношение на концентрацията, жизненост, движение, форма и хромозомни аномалии, уточнява изследователският екип.
 
Резултатите са публикувани в сп. Biology of Reproduction.