Консумацията на 28 грама орехи може да намали рисковете от развитие на рак на дебелото черво, коментират изследователи от Медицинския център към Университета на Кънектикът в САЩ. Според водещия автор Даниел Розенбърг, когато орехите съставляват около 8-9 % от дневния калориен порцион, се развива по-рядко това коварно заболяване. Това е особено вярно за представителите от мъжки пол, които при подобна промяна на хранителния режим свалят риска си от колоректален рак 2,3 пъти.
 
Орехите са полезни за здравето по много начини, но един от последно известните е, че те действат и като пробиотик, с което и оказват благоприятно въздействие върху дебелото черво. При изследванията на фецес учените са установили, че при консумиращите орехи се намира специфична чревна бактерия, която носи потенциални ползи срещу развитието на рак. От това се съди, че орехите влияят на микробиома на червата.
 
Иначе шепа орехи със сигурност оказва благоприятен ефект за съхранение сърдечносъдовото здраве. Те могат да се приемат като храна, с която могат да се държат холестероловите нива в норма. Това се дължи на полиненаситените мастни киселини, които се съдържат в тях, омега-3 и  омега-6, както и витамин Е. Всички те действат антиоксидантно, имат противотуморен ефект и помагат по един или друг начин на циркулацията на кръвта. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Омега-3 съдейства за изчистването на лошия холестерол от кръвоносните съдове и подкрепя организма в борбата му срещу възпалителни процеси. Витамин Е е най-сигурният антиоксидант – забавя окисляването на липидите, образуването на свободни радикали и увреждането на клетките, по принцип има антиканцерогенен ефект. Възпрепятства и образуването на тромби, като осигурява нормалното кръвосъсирване. 
 
Именно на тези съставки орехите са препоръчвана в борбата срещу дементивните заболявания на мозъка храна, като болест на Алцхаймер. При наскоро провело се проучване се констатира, че консумацията на орехи влияе и положително на продължителността на живота и затова са достатъчни само 15 г ядки на ден!