Сто грама орехи на седмица намаляват с 55% риска от сърдечносъдово заболяване и 45% от рак, твърдят изследователи в сп. BMC Medicine. Научният екип провежда мащабно проучване за връзката между храненето и заболеваемостта на населението в Испания. В проучването PREDIMED са включени 7000 хиляди души на възраст между 55 и 90 години, при които се намира повишен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване. Екипът води подробен отчет на хранителните навици и предпочитания на анкетираните, включително и на консумацията на бадеми, фъстъци, лешници, шам-фъстък, кедрови ядки, орехи.

При анализа на данните изследователите засичат, че при хапващите си стотина грама ядки на седмица рискът от сърдечносъдово заболяване е с 55% по-малък, а при наблягащите конкретно на орехи рискът от рак пада с 45%, в сравнение с останалите.


Ядките са богати на полиненаситени мастни киселини и микроелементи като калций, магнезий и калий, обясняват резултатите експерти. Освен това съдържат някои фитохимикали, като фенолни киселини, полифеноли и фитостероли, които вляят благотворно на липидния профил, имат противовъзпалителен ефект, понижават оксидантния стрес, подобряват реактивността на кръвоносните съдове и подпомагат регулирането на кръвната захар.

В орехите, в сравнение с всички останали ядки, концентрацията на алфа-линоленова киселина е най-висока. Освен това при тях фитохимикалите са в най-биоусвоима за човека форма.

NEWS_MORE_BOX


Най-много полезни вещества се съдържат в ципата на ореховата ядка. За разлика от останалите ядки, тя рядко се отделя при консумация - изкючително фина е и не дразни стомаха, поради което не се е наложила тази необходимост.

За по-добро здраве авторите на проучването предлагат една от петте задължителни порции плодове и зеленчуци, които трябва да консумираме на ден, да заменим непременно с 30 грама орехи. Така поне 3-4 пъти седмично, за да инвестираме вкусно в сърцето и здравето си въобще.