Били проведени опитни проучвания с геннопроменени мишки, които са предразположени към онкологични заболявания и които, в 100% от случаите заболяват от рак на гърдата до петия месец. Резултатите от експеримента показват, че опитните животни не се разболяват или пък болестта протича в по-лека форма, ако всеки ден са консумирали орехи.
Приеманото количество орехови ядки при храненето на хората отговаря на една шепа.
Илейн Хардман, ръководител на проучването, обяснява резултатите с факта, че орехите имат повече съставки за които поотделно е доказано, че забавят развитието на рака. Съставките са Омега3, антиоксиданти и фитостероли.
Изследването още веднъж потвърждава, че мастните киселини омега 3 влияят благоприятно на здравето и действат превантивно срещу сърдечните болести и намаляват риска от ракови заболявания. На този етап учените не са сигурни дали мастните киселини омега 3 от орехите и тези от зелените листа на зеленчуците действат еднакво на здравето както и омега 3 от рибеното масло.