Консумацията на орехи два пъти седмично може да намали риска от появата на диабет тип II с почти ¼.

В проучване взимат участие около140 000 доброволки. Изследователският екип анализира хранителните навици и здравословните данни на участничките. Резултатите показват, че жените, консумиращи около 28 г или едно пакетче орехи най-малко два пъти седмично са с 24% по-малък риск от развитието на диабет тип II.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи дали консумацията на орехи има същия ползотворен ефект срещу диабет и при мъжете.

Резултатите и констатациите от проучването са публикувани в сп. Nutrition.

Орехите са богат източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества, се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт.

NEWS_MORE_BOX


Специалисти са на мнение, че редовната консумация на ядките помага за редуциране и на риска от рак и предотвратява появата на камъни в жлъчката.

Шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти от другите ядки. Чрез тях се набавят 8% от дневното потребление на антиоксиданти.

Предишно проучване е установило, че консумацията на орехи води до намаляване на нивата на С-реактивния протеин (възпалителен маркер, свързан с атеросклероза и сърдечни заболявания) с почти 75%,общия холестерол - с 11% и лошия LDL-холестерол с 11-12%. Това прави орехите изключително полезни ядки при страдащи от диабет тип II с повишен риск от сърдечносъдови проблеми.