Орехите са сериозен източник на антиоксиданти, фибри, протеини, витамини и минерали. Именно поради ценните си вещества, орехите се нареждат на първо място сред ядките като здравословен природен продукт, съобщават учените.


Освен че притежават всички хранителни вещества, необходими за здравословния начин на хранене, орехите съдържат високи нива на защитни антиоксиданти, които се противопоставят на влиянието на вредните свободни радикали.


Чрез ядките се набавят 8% от дневното потребление на антиоксиданти.Проучванията показват, че редовната консумация на ядки понижава риска от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет тип 2. Досега обаче не беше ясно коя ядка е номер 1 по здравословни качества. За да отговорят на този въпрос, учени анализират 9 различни вида ядки: орехи, бадеми, фъстъци, шам-фъстъци, лешници, бразилски орехи, кашу, пекан и макадамия.


Шепа орехи съдържа два пъти повече антиоксиданти от другите ядки, казва ръководителят на изследването д-р Джо Винсън, от университета в Скрантън в Пенсилвания, САЩ. Учените установяват, че веществата, съдържащи се в тях, са между 2-15 пъти по-мощни от витамин Е, известен със своите антиоксидантни свойства.


За да усвоим всички полезни свойства и да извлечем максимална полза за здравето ни, препоръчително е да консумираме по 7 сурови ореха на ден. Топлинната обработка отнема от качествата на антиоксидантите в ядките, съветва д-р Джо Винсън.