Две шепи орехи дневно може да бъдат от полза срещу развитието на сърдечносъдово заболяване, твърдят изследователи. Консумацията на тези ядки понижава нивата на холестерола, което намалява риска от сърдечен удар, поясняват те. 
 
Орехите съдържат важни хранителни вещества, включително ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали. Те са единствените ядки, които осигуряват значително количество алфа-линоленова киселина – 2,5 г за количеството от 30 г. Тази киселина е растителна форма на омега-3 мастни киселини
 
По думите на изследователите данните от проучването за пореден път доказват, че консумацията на орехи намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
 
За целта на проучването се провежда метаанализ на 61 отделни контролни проучвания. Установява се, че орехите са ефективни за понижаване нивата на „лошия“ LDL холестерол в организма. Той е сред основните фактори за оценка на риска за сърдечносъдовото здраве
 
Според данните консумацията на поне две порции орехи ежедневно показва силен ефект върху понижаване нивата на холестерола. 
 
По-конкретно, изследователите поясняват, че консумацията на тези ядки може да бъде особено полезна за понижаване на холестерола и риска от сърдечносъдово заболяване сред страдащите от диабет тип 2
NEWS_MORE_BOX
 
Общият брой на участниците, чиито данни са анализирани, е 2 582. Количеството консумирани орехи варира от 5 г до 100 г всеки ден и по-голямата част от участниците следват обичайния си хранителен режим. 
 
Различни проучвания установяват, че тези ядки също така понижават нивата на „добрия“ холестерол, намаляват възпаленията и подобряват артериалната функция. В допълнение, орехите са и източник на фибри – 2 г за 30 г орехи, и протеини – 4 г за порция от 30 г. 
 
Данните от проучването са поместени в American Journal of Clinical Nutrition.