Орехите може би са ключа към сваляне на излишните килограми, твърдят изследователи. Те установяват, че консумацията на хранителен режим с богато съдържание на орехи може да бъде изключително ефективна по отношение на сваляне на излишното тегло
 
Още повече – орехите са с богато съдържание на полиненаситени мазнини, което ги прави полезни за здравето на сърцето и намаляване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Препоръката отстрана на изследователите е да се консумира една шепа орехи всеки ден. 
 
Проучването е проведено от специалисти от Училището по медицина към Калифорнийския университет в САЩ. Според неговия автор, д-р Черил Рок, изненадващото в резултатите е, че въпреки високото съдържание на мазнини и калории, хранителният режим, богат на орехи, се свързва със същото количество свалени килограми, както и диетата, която е бедна на мазнини. 
 
За целите на проучването изследователският екип набира 245 жени, които страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Възрастта на участничките е между 22 и 72 години, а периодът на проследяването им – една година. 
 
Те са разпределени на произволен принцип в три различни групи, като всяка от тях спазва различен хранителен режим: диета, богата на въглехидрати и бедна на мазнини, диета, с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини или богата на орехи, с по-високо съдържание на мазнини и по-ниско на въглехидрати. Участничките от третата група консумират около шепа и половина орехи дневно. 
NEWS_MORE_BOX
 
Шест месеца по-късно се установява, че всички участнички средно губят близо 8% от първоначалното си тегло. Сред тези, които консумират богата на орехи диета, освен намаляване на теглото, се установява и подобряване баланса на холестерола в кръвта – намаляват нивата на „лошия“ и се покачват тези на „добрия“. 
 
Орехите са единствените ядки, които съдържат основно полиненаситени мазнини, включително значителни количества алфа-линоленова киселина. Тя е от групата на омега-3 мастните киселини, които са от основно значение за здравето на организма.