Приемът на достатъчно количество течности е свързан с понижен риск от развитие на хронични заболявания, които засягат сърдечносъдовата система и белия дроб. Освен това, оптималната хидратация осигурява по-голяма продължителност на живота. Това е показало проучване на Националиня институт по здраве, публикувано в eBioMedicine. За целите на анализа са били използвани данните от над 11 хиляди участници за период от 30 години. Установено е, че нивата на натрия в кръвта, които се увеличават при по-нисък прием на течности, са свързани с повишен риск от развитие на хронични заболявания и по-ранна изява на признаците на стареене. Високите серумни нива на натрий са били свързани и с намалена продължителност на живота. Резултатите са показали, че оптималният прием на течности забавя стареенето и подобрява качеството на живота.

 

Освен това, високите нива на натрий в кръвта са били свързани с повишен риск от сърдечна недостатъчнност. За целите на анализа са били използвани данни от здравните досиета на пациенти на възраст между 50 и 90 години. С цел да са максимално достоверни данните, от анализа са били изключени участниците, които са имали високи нива на натрий още в началото на проучването - например пациенти със затлъстяване. След това е било оценено влиянието на високите серумни нива на натрий чрез 15 здравни показатели, сред които:


  • Систолно кръвно налягане;
  • Нива на холестерола в кръвта;
  • Кръвна захар.

Тези показатели предоставят информация за сърдечносъдовото здраве, метаболитните и имунните функции, както и дихателната и бъбречната дейност на пациентите. За анализ на резултатите са били съобразени и други фактори като възраст, пол, тютюнопушене и наличие на хипертония. Данните от проучването са показали, че високите серумни нива на натрий са били свързани с ускорено стареене и промени в метаболитното и сърдечносъдовото здраве, функциите на белия дроб и повишено ниво на възпаление. Освен това, високите нива на натрий са били свързани и с повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност, инфаркт, предсърдно мъждене, диабет, деменция и засягане на периферните съдове.

 

Ето защо е важно да се приема достатъчно количество течности, за да може да се осигури баланс в нивата на електролитите в кръвта. Според препоръките на Националната академия по медицина, оптималният дневен прием на течности за жените е 1,5-2,2 литра, а за мъжете - 2-3 литра.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.ebiom.2022.104404