Кофеинът е енергийно съединение, което блокира действието на аденозиновите рецептори. Аденозинът се напрупва в организма и заедно с мелатонина, синтезиран от организима, предизвикват чувство на сънливост. Кофеинът има ефект върху начина, по който организмът регулира бодърстването и сънливостта и повлиява пряко пълноценността на съня. Намира се в кафето и някои видове чай, кофеинови напитки и в черния шоколад. 


За да се предпазите от страничните ефекти от консумацията на кофеин, е важно да се съхрани правилното му въздействие върху организма. Така ще е възможно и да спасите качеството на съня си. 


Кофеинът остава много по-дълго в тялото, отколкото осъзнаваме ефекта му на ободряване. Организмът го абсорбира напълно за около 45 минути след консумация, но пълното му преработване трае далеч по-дълго. Всеки организъм метаболизира кофеина с индивидуална скорост. 
Чувствителността към него зависи много от фактори като възраст, пол, генетични особености, прием на никотин чрез тютюнопушене, електронни устройства или друг начин. Кофеинът повлиява съня по различни начини – може да увеличи времето на заспиване, да намали продължителността или качеството на дълбокия сън, което действа комплексно на целия цикъл на съня и състояние на организма. 


Кога трябва да се приеме последната кофеинова напитка, за да се осигури добър сън? За някои е достатъчно последното кафе да се консумира 6 часа преди лягане, но на други им е необходим по-дълъг период, за да си гарантират качество на съня – периодът може да достигне 12 часа. Нека не забравяме, че кофеинът повлиява и кръвното налягане и ако има предразположеност към повишаването му, то следва кофеинсъдържащите напитки през деня да бъдат ограничени или заменени с друго средство за ободряване.


Чувствителността към кофеина се мени и с възрастта и степента на умора. При хронична умора е възможно кафето да не повлия и да не донесе търсения ефект на ободряване, но да повлие качеството на съня, което допълнително натоварва организма и психиката. Човек трябва да развие умение да наблюда ефеките от изпитото количество кафе и кофеинови напитки за деня като цяло, да избегне претоварването на организма и избягването на тези количества и време на консумация, които повлияват състоянието му негативно. Добре е да приеме, че тези особености не са констатни, а се променят. С възрастта кофеинът влияе на качеството на съня по-категорично, но няма гаранция, че младият организъм няма да изпита същия негатив.


При прекаляване с кофеин е възможно да се появи тремор, раздразнителност, склонност към тревожност, ниско самочувствие и лошо настроение, както и загуба на способността за концентрация или формиране на памет, което е обвързано повече със състоянието на преумора и нервно-психично претоварване. 


Има начини да се елиминира кофеинът от тялото и те частично включват прием на допълнително над достатъчното количество вода за деня и осигуряване на задължителен оптимум антиоксиданти с храненето. За целта те трябва да се набяват чрез поддържане на здравословен хранителен режим, включващ консумация на достатъчно пресни плодове и зеленчуци и избягване на натоварващите вредни продукти, богати на мазнини и наситени с прости въглехидрати. 


За ефектите на кофеина върху тялото може да научите и във видеото, ако предпочитате подобна форма за възприемане на информация.


На ютюб канала ONLINE MEDICINE може да получите ценна достоверна информация от д-р Цанко Стефанов и по други здравни въпроси на български или английски език.