За ползите и необходимостта от консумацията на омега-3 мастни киселини се говори често – те са основна тема, когато става дума за здравословен и балансиран хранителен режим. Не така стои въпросът за омега-6 мастните киселини, а те също носят ползи на организма. 
 
Въпреки че омега-6 мастни киселини могат да се набавят от хранителни добавки, те се съдържат и в някои храни. Можем да си ги осигурим от консумацията на мазнини от семена и растителни мазнини, като соево масло, слънчогледово, царевично и др. 
 
Тези мазнини могат да се набавят и от консумацията на ядки, включително бадеми, орехи, фъстъци и бразилски орех. Откриват се и във всички видове риба.
 
Какви са ползите, които консумацията на омега-6 мастни киселини носи на организма?
 
1. Помага за редуциране на теглото
 
Линоловите киселини, които е важни омега-6 мастни киселини, подпомагат мускулната маса, като същевременно намаляват телесните мазнини. По този начин се поддържа здравословното тегло. 
 
2. Намалява риска от сърдечно заболяване
 
Омега-6 мастни киселини имат значителна роля по отношение на ограничаване риска от развитие на сърдечни проблеми. Консумацията им намалява нивата на „лошия“ LDL холестерол в кръвта, както и възпалителните процеси в организма. Всичко това понижава опасността от усложнения, свързани със здравето.
NEWS_MORE_BOX
 
3. Полезна и за мозъчната функция
 
Добре известно е, че консумацията на омега-6 мастни киселини подобрява активността на мозъка. Наличието на гама-линоленова киселина в тези мазнини помага за развитието на здравите клетки и управлява функцията на нервите, подобрявайки здравето на мозъка. 
 
4. Подпомага лечението на рак
 
Благодарение на гама-линоленовата и арахидоновата киселина в омега-6, те са от полза и в лечението на рак на гърдата. Установено е, че гама-линоленовата киселина подобрява отговора на тамоксифена – медикамент, който се използва в лечението на това заболяване. Освен това, потиска и активността на тумора