Консумацията на храни, които имат високо съдържание на омега 3-мастни киселини, стимулира притока на кръв към мозъка и подобрява работата му по време на умствени задачи, показва изследване.

 


 

Освен това достатъчният им прием редуцира симптомите на високо артериално налягане, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, и проблеми със ставите.

 

 

Според учените хранителен режим, богат на омега-3, е от особено значение и за възрастните хора, тъй като намалява риска от развитието на състояния като деменция.

 

 

Полезната съставка, която се съдържа в големи количества в мазните риби, помага за подобряване на времето за реакция, както и за намаляване нивата на умора в мозъка след извършване на трудни задачи, сочат резултатите от изследването.

 

 

Редовната консумация на мазна риба може да попречи на когнитивния упадък и ни предпазва от развитието на деменция, казва авторът на изследването д-р Филипа Джаксън.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сьомгата има най-високо съдържание на омега-3. Следват сарделите, палпусът и херингата, както и морските дарове – скариди, раци, миди и стриди.

 

 

Една порция сьомга, около 90 г, осигурява близо 2 г омега-3 мазнини, което е повече дори от препоръчваното количество за ден.

 

 

Рибата съдържа и полезни белтъчини и минерали.

 

 

Други добри източници на омега-3 мастни киселини са орехи, тиква, соя, ленено семе и др.

 

 

Резултатите са публикувани в British Journal of Nutrition.