Консумацията на риба и други храни, съдържащи омега-3 мастни киселини, намаляват риска от болестта на Алцхаймер, показва ново американско изследване. 

 
Учените откриват, че този вид мазнини допринася за понижаване нивата на протеина бета-амилоид, свързан с дегенеративното заболяване. Известно е, че болестта на Алцхаймер е резултат от повишеното образуване и натрупване на тези протеини в мозъка, които увреждат нервните клетки.
 
Изследването включва 1 219 души над 65 години, които не са засегнати от деменция. Участниците попълват въпросник за начина си на хранене, изследвани са и за нивата на бета-амилоид в кръвта.  
 
Изследователите анализират ползите за мозъка от 10 хранителни вещества, включително наситени мастни киселини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, мононенаситени мастни киселини, витамини Е, С, В12 и D, фолиева киселина и бета-каротин.
 
Само консумацията на омега-3 мастни киселини обаче води до промяна в кръвните нива на бета-амилоид, сочат резултатите.
NEWS_MORE_BOX
 
Приемът на един грам омега-3 повече от средното на ден е свързано с 20% до 30% понижаване на протеина.
 
Смята се, че нивата на протеина в кръвта отговарят на тези в мозъка, което означава, че консумацията на храни, богати на омега-3, има защитен ефект срещу болест на Алцхаймер, уточняват учените от Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк. 
 
Омега-3 се съдържат най-вече в мазните риби, като сьомга, херинга, скумрия. По-малки количества също могат да бъдат открити в ядките, някои зеленчуци, включително брюкселско зеле, зеле, спанак и растителни масла.
 
Резултатите са публикувани в сп. Neurology.