Редовната консумация на омега-3 мастни киселини може да забави или напълно да предотврати появата на ревматоиден артрит при хора с повишен риск от развитие на болестта, смятат експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

 

Според тяхно проучване, консумацията на храни, богати на алфа-линоленова, екосапентанова и докосахексаенова киселини може да се превърне в новото естествено лекарство срещу коварната диагноза, с която само в Щатите живеят над 1,5 млн. души.


 

Основен източник на омега-3 мастни киселини е мазната риба. Една порция (около 150 г) сьомга съдържа 1 г от тях, което е препоръчителната дневна доза. Същото количество можем да си набавим и от рибата тон, пъстървата и сардината.

 

Дивечът също е богат на омега-3 мазнини. В млечните продукти и в яйцата също се намират известни количества.

 

За вегетарианците е препоръчителен приемът на хранителни добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини. Добре е те да се взимат с витамини, за да се предпазят мазнините от окисляване.

NEWS_MORE_BOX

 

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което засяга милиони хора по целия свят. То оставя много пациенти тежко инвалидизирани, като не им позволява да извършват елементарни ежедневни дейности.

 

Представлява комплексен възпалителен процес, което покосява ставите. Първоначално засяга предимно малките, а на по-късен етап се разпространява и по другите стави и тъкани по различните части на тялото.

 

Смята се за автоимунно заболяване, тъй като имунната система на организма „атакува“ обичайните компоненти в тялото.

 

Характеризира се с произвеждането на специфични имуноглобулини, познати като „автоантитела“.

 

От ревматоиден артрит страда приблизително 1% от глобалното население. Заболяването се среща най-често при хората около 50-годишна възраст, но може да засегне по-млади хора и деца.