Колко и какви мазнини се съдържат в пуканките за микровълнова печка? Според вида и вноса на продукта, той може да съдържа палмово масло и изкуствени стабилизатори и овкусители. 
 
Палмовото масло е особено вредно за здравето, понеже над 49% от съдържанието му е представено от наситени мастни киселини. В комбинация с наличието на палмитинова киселина, палмовото масло силно предразполага към повишаването на кръвния холестерол и може да увеличи рязко шанса от развитие на сърдечносъдови заболявания
 
Според Световната здравна организация, комбинацията от палмитинова киселина и наситени мастни киселини увеличава риска от хипертония, атеросклероза и исхемична болест на сърцето със същата сила, с която го правят и транс-мазнините, намиращи се в маргарин и други хидрогенирани растителни масла.
 
В приложеното видео се представя нагледно колко точно е мазнинното съдържание в три особено популярни вида пуканки за микровълнова. Теглото на продуктите е измерено веднъж след разопаковане и втори път, след отмиване на мазнините от царевичните зърна.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Измерените първоначални стойности за съдържимото на трите пакета били 85 г, 88 г и 98 г: стандартно тегло за тези пакетирани храни. След отмиване на мазнините обаче те тежали съответно 69 г, 73 г и 70 г.
 
Това означава, че около една четвърт от общата маса на популярната закуска е съставена от наситени мазнини, между 12 и 29 грама на пакет.
 
В допълнение, топлинното разграждане на глицерола в палмовото масло води до отделяне на токсичния и зловонен акролеин. Макар че се образува в микроскопични количества от порядъка на микрограмове на килограм обща маса, няма категорични доказателства за неговата безопасност.
 
За допълнителна информация, изгледайте приложеното видео: