Диетологът Огнян Симеонов e завършил е Националната спортна академия в София. След това учи диетология в "Хорокопи университет" в Атина.
 
У нас и по света името му е познато с нестандартния метод за отслабване чрез обилно хранене минимум по 4-5 пъти на ден. Занимава се и с енергийна медицина.
 
Вреди ли ни обилното хранене по време на коледните и новогодишните празници и как да влезем във форма след тях - потърсихме отговорите от него.
 
- Г-н Симеонов, кои са храните, с които не трябва да прекаляваме по празниците?
 
Няма храни, с които ние да не можем да прекалим. Можем да прекалим с всяка храна, стига да е качествена. С всичко, което е пакетирано и модифицирано, трябва да се внимава и да четем етикетите. Пример за това са саламите, надениците и подобен тип продукти, а тях можем да заменим с готови филета и хубаво месо. Така че, ако искаме да преяждаме, можем да го направим, но трябва да е по правилния начин. Добре е да имаме закуска, обяд и вечеря, като едно хранене може да надхвърля дори 1 кг. храна, но ако то е балансирано, то не ни се отразява и не качваме килограми.
 
 - Споменахте колбасите. С какво те са вредни за нас и особено по време на зимните празници, когато те са неделима част от празничната трапеза на българина?
 
Пак казвам, че правилното разчитане на етикетите е много важно, когато купуваме такива продукти. Дозата прави отровата, защото ако производителят казва, че едно нещо не е толкова вредно, но ние го консумираме ежедневно, то се натрупва в организма ни и вече може да ни създаде проблеми.
 
Добре е, когато си купуваме кайма например да избираме сами месото, от което да ни смелят каймата, а не да купуваме готова. Така си гарантираме качество и макар цената да е една идея по-висока, си даваме комфорта на истинската храна.
 
 - Как обаче след такива дълги пости, да преминем по-безпроблемно към празничното хранене?
 
Обикновено, когато дълго време сме постили, е най-добре да включим месото и животинските продукти постепенно, в рамките на една седмица. Не да изядем първия ден три яйца, а да изядем половин и същото важи за месото. Можем да ги разделяме на малки порции по няколко пъти през деня.
 
 - До какво може да доведе едно неправилно преминаване към нормалния режим на хранене, ако се нахвърлим веднага на месото и животинските продукти?
 
Можем да получим едно неразположение и да се позадръсти „мелничката” на организма ни. Това може да доведе до болка или напрежение в областта на слънчевия сплит. Добре е да се знае, че не трябва да сме силно привлечени от малката на обем храна, но с много калории, за сметка на по-голямото количество, но от истинска и качествена храна. Това е и една от най-честите причини за пълнеене. 
 
Прави ми впечатление, че много от хората, които са избрали да постят и са си направили изследвания в началото и края на поста, забелязват, че показателите им са се подобрили. В следствие на това те избират да се хранят така и занапред, тъй като усещат, че здравето им се връща.
 
- Това значи ли, че Вие сте привърженик на изключването на месото и животинските продукти от менюто?
 
Важно е да се знае, че консумацията на повече от 150 грама месо на едно хранене, води до напълняване, тъй като организмът може да усвои точно толкова месо, а останалото количество се превръща в чиста сланина. Изяждането на 250 грама месо е равносилно на 150 грама месо със 100 грама сланина и точно това е, което организмът ни ще усвои. При рибата е добре тя да не надвишава 200-250 грама на едно хранене. 
 
Ако все пак имаме нужда от по-солидно количество месо, е добре да го разделяме на няколко приема през целия ден, за да може да бъде добре усвоено от организма. И разбира се, да избираме чистото месо пред колбасите и готовата кайма.
 
- През какъв интервал от време е добре да приемаме месото?
 
Така нареченият бебешки интервал – през 3 часа, за да може храната да е добре смляна. Това, което повечето хора правят като грешка е късното хранене. Една нормална вечеря е такава между 18:00 и 20:00 часа. Всичко, което е по-късно, е прекалено натоварване за организма. Вечеря след 22:00 часа е равносилна на вреда върху нашето тяло, тъй като то влиза в друг режим и се подготвя за сън. Преяждането късно вечер отделя организма от почивката и го кара да работи усилено, за да може да преработи погълнатата храна. 
 
 - Алкохолът е неделима част от всеки празник, но какво място има той в нашето празнично хранене?
 
Отново подчертавам, че дозата прави отровата. Разбира се, че може да бъде включен. Аз смятам, че човек може да си позволи не повече от 150-200 грама концентрат на едно хранене или половин бутилка вино, или 2 бири. Всичко, което е над тази доза, вече е проблемна употреба. 
100 грама алкохол се равняват на 1 килограм шопска салата. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Така най-лесно можем да си дадем сметка и да разберем какво количество въглехидрати и калории получаваме от него. Не е проблем алкохолът да бъде включен към храната, но важно е количеството. А и в крайна сметка, никога не сядаме да пием само ракия, а мезим с нея. Ако си набавяме достатъчно количество мазнини – от маслини или ядки, протеини – от сирене, кашкавал или яйца, то вече имаме едно балансирано хранене.
 
 - Ако все пак не сме имали достатъчно воля и сме си хапнали добре по празниците, как да влезем във форма след това и да се изчистим от натрупаните токсини и мазнини?
 
Аз не смятам, че с преяждането по празниците натрупваме токсини. Напротив, ние просто се храним добре и изпитваме удоволствие от това. Ако продължим да го изпитваме и след празниците, и се научим да преяждаме правилно, това би било най-хубавото за всеки човек. Особено за жените, защото огромен процент от нервите при тях се образуват именно заради храната и по-скоро безкрайните лишения от храна, които са ненужни.
 
Най-хубавото настроение идва, когато сме добре нахранени и, ако се научим да се храним 5 пъти дневно, с 3 основни хранения и 2 леки закуски. На първо място ние ще сме щастливи, защото сме нахранени и няма да сме изнервени, а освен това ще имаме и перфектна фигура. 
 
И още веднъж – въздържайте се от колбасите, маргарина и подобни продукти на готовата лютеница. Четете етикетите и правете правилен избор. Тези неща натоварват много нашия организъм. 
 
 - Колко важна е водата в ежедневието ни?
 
Хората трябва да се научат да пият достатъчно количество вода. Един от най-хубавите начини, по които може да започне денят ни, е именно с 2 чаши топла вода. От там нататък, е добре да се научим да изпиваме поне по още 5-6 чаши през деня.