Консумацията на обработени меса може да увеличи риска от маниакална депресия, смятат специалистите.

 

Проучване, включващо повече от 1000 души (включително такива, диагностицирани с биполярни разтройства), е установило, че хората, консумиращи обработени меса са три пъти по-застрашени от развитие на маниакална депресия.


 

Маниакалните епизоди засягат 1 или 2-ма души на всеки 100. Те влизат в групата на биполярните разтройства.

 

Изследователи от Johns Hopkins University са стигнали до извода, че не всички обработени меса обаче са свързани с повишения риск от маниакална депресия. Те твърдят, че прошутото например не излага хората на тази опасност, за разлика от кренвиршите, наденичките и други подобни месни изделия.

 

Нитратите, използвани като консерванти за месо, могат да засегнат мозъците и чревните бактерии на хората, които ги ядат. Азотният оксид се намира в по-високи нива в кръвта на хора с биполярно разстройство.

 

Изчистеното месо е по-полезно не само за тези с биполярни разтройства или такива, предразположени към маниакално поведение, а и за всички хора. Обработените меса се присъединяват към дългия списък на СЗО за канцерогенни храни и други продукти. Той съдържа над 470 реда.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучването, публикувано в списание Molecular Psychiatry, е установило, че нитратите могат да променят чревните бактерии, имащи връзка с психичното здраве. Въпреки че маниакалната депресия зависи от много фактори, като генетична предразположеност, влияние на околната среда и др., намалената консумация на обработено месо може да изчисти червата от нитратите. А това води до намален риск от повтарящи се маниакални епизоди.

 

Биполярното афективно разстройство (понякога наричано манийно-депресивна психоза или циклофрения) е заболяване от групата на т.нар. афективни разстройства и е класифицирано като психично заболяване, психично отклонение, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.