Специалистите по хранене и диетика препоръчват консумацията на пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Това е стъпка към по-здравословния начин на живот, но някои от тях не са чак толкова полезни за организма, ако се приемат в по-големи количества, например зеленчуците. 

 

"Нощните зеленчуци" са сред най-популярните храни, които се консумират често, но те са най-известни с това, че са силно алергенни. Те спадат към семейство Картофови (Solanaceae), чийто най-популярни представители са картоф, патладжан, домат, чушки, тютюн, татул, петуния и други. Те са богати на антиоксиданти, диетични фибри, витамини, минерали, аминокиселини и протеини. Но онова, което ги свързва под наименованието "нощни зеленчуци" е наличието на алкалоиди и калцитриол, които са токсични. То идва още от древни времена, когато някои от тях са се използвали за различни лечебни отвари и отрови.


 

Алергия към някои зеленчуци

 

Едни от основните противоречия, които има за голяма част от растенията в семейство Картофови е, че част от тях са токсични и могат да причинят алергични реакции, ако ги приемаме в големи количества. Те съдържат активни съставки като алкалоиди, лектини, сапонини и калцитриол. Съединенията се срещат най-вече в листата и стеблата на зеленчуците. Да вземем пример с гликоалкалоидите, които се смятат за естествен пестицид, който ги предпазва от насекоми. Те могат да предизвикат възпаление на стомаха и други стомашно-чревни проблеми при някои хора. 

 

Резултатите на проучвания за страничните ефекти от така наречените "нощни зеленчуци" са спорни. Има няколко случая при които те могат да влошат възпалението, да увредят храносмилателната система и да повлияят отрицателно на имунната система. Например специалистите по Автоимунен протокол препоръчват избягването на доматите, защото те са от списъка на така наречените "възпалителни храни". 

 

Ето няколко зеленчука от семейство Картофови, които са полезни:

 

Домати

 

Те имат високо съдържание на витамини А и С, както и на желязо, калий и ликопен. Доматите помагат за регулиране на кръвното налягане и подсилване на имунната система. Освен това съдържат фибри, които подобряват чревната флора. 

 

Патладжан

 

Той има високи нива на ключови минерали като манган, както и добри количества антоциани и други антиоксиданти. Този зеленчук се препоръчва за консумация при хронични заболявания.

 

Патладжанът съдържа и оксалати – органични киселини, които присъстват в живите организми. Затова не се препоръчват на хора с бъбречни проблеми. 

NEWS_MORE_BOX

 

Червени чушки

Те са изключително богати на витамин С, което ги прави идеална добавка за имунната система, която е атакувана от различни грипни щамове през зимата. 

 

Обикновени картофи

 

Те съдържат витамини като А, В, С и Е, диетични фибри. Имат и висока концентрация на въглехидрати. Тези кореноплодни зеленчуци са лесни за приготвяне, но не трябва да ги консумираме, ако са зелени.