Мислите, че хранителните отравяния са безобидни? Грешите – в световен мащаб те са отговорни за над 48 милиона хоспитализации и около 3000 фатални случая всяка година.
 
Остротата на отравяне зависи от типа бактерии, които вредят и от индивидуалната издръжливост на организма. Малки деца, бременни жени, възрастни и хора със съпътстващи заболявания са изключително податливи на тези инфекции, особено в жегите, които отслабват имунитета допълнително. Но  дори да не принадлежите към някоя от тези групи, подобно отравяне няма да се размине без гадене, повръщане, обезводняване, крампи и диария, които могат да траят дни наред.
 
Най-често хранителните отравяния се причиняват от развалени храни, но грешки, допуснати при тяхното съхранение или обработка, също са важен фактор.

Според данни на Световната здравна организация след неправилната термична обработка на животински продукти, вторият най-голям причинител на хранителни отравяния през лятото са немитите зеленчуци и плодове. Много е разпространен митът, че щом се белят, тези продукти не е нужно да се мият. Той, очевидно, е съвсем погрешен, понеже бактерии и други замърсители полепнали по корите на тези плодове и зеленчуци, могат да останат по острието на ножа. Независимо дали с този нож продължи да се бели същия продукт или се реже друг – те вече са потенциално замърсени.
 
Друга много често допускана грешка се среща в размразяването на месни продукти. Те трябва да се размразяват бързо и веднага да се пристъпи към тяхната термична обработка. Ако просто бъдат оставени извън хладилника през нощта, за да се размразят на сутринта, ще предложите на микроорганизмите, които нормално се съдържат в месните продукти, идеални условия за размножаване. За да се избегне това положение, специалисти съветват размразяването на меса да се случва в микровълнова печка, непосредствено преди готвене.
NEWS_MORE_BOX
 
Мариноването на меса също е най-безопасно да протича в хладилник. Макар марината често да съдържа киселинни бактерициди като лимонената киселина, всяка храна оставена на открито в интервала 5-50 градуса е среда за размножаване на патогенни бактерии.