За алергиите и затлъстяването при децата, и как да се справим с проблема, разговаряме с д-р Любомир Субев, детски лекар, работил  като неонатолог в І-ва АГ болница.


Липсата на детска и женска консултация е голям проблем при отглеждането на децата. Дори когато са много добри гинеколозите и неонатолозите, знанията и уменията на майката за отглеждане на детето, трябва да са придобити още преди раждането на бебето.
 


Трябва да се знае, че има ясно установена генетична предразположеност към развитието на алергиите. Когато един от родителите има силно изразена алергия към нещо, при детето се наблюдава 40% вероятност да се развие същата алергия.

 



За сравнение, при родители без алергии, децата имат риск от развитие на непоносимост в 15-20 % от случаите. Ако двамата родители имат различни алергии, риска за детето е 65-70%. В случай, че и двамата имат една и съща алергия- риска за детето е над 85%. Увеличаващия се риск от алергични реакции в ранна детска и дори бебешка възраст, се свързва най-вече с тоталното замърсяване и високото количество на замърсителите в храната, водата и въздуха.
 


Детският организъм, който имат предиспозиция и все още не е изградил силен имунитет, отреагира по-бързо и по-бурно на алергените. Въпреки, че има стандарти, какво може да се съдържа в детските храни, в някои от тях могат да се открият малки дози тежки метали, бактерии и т.н.
 


Родителите трябва да са запознати с всички рискове още преди да е родено детето. За да се намалят рисковете от развитие на алергични реакции, има определени стандарти на захранване и профилактика.
 

 

За да се избегнат реакциите на непоносимост, особено важно е храненето при децата още от първия им ден. До 5 месец бебетата трябва да се хранят само с кърма. После кърменето трябва да продължи, като само част от храненията се заместват с нови храни.
 


При деца, за които се счита, че имат предразположеност към развитие на алергии се прилага т.нар step-by-step захранване. Захранването започва след 6 месец, като нов продукт се внася на всеки 5-7 дни. Така по-лесно се проследява, дали има реакция на непоносимост към новите храни. Захранването е по-бавно, но при възникване на проблем, може да се реагира своевременно.
 


Важно е да се обърне внимание и на начина на хранене на майката, не само по време на бременността, но и в периода на кърмене. Така например трябва да се избягват високобелтъчни храни, мляко с висока масленост. Най-добри са козите  продукти, тъй като са най-близки до майчината кърма и не алергизират. Топени  и френски сирена също не трябва да се консумират. Червените плодове и медът също са алергени и трябва да се приемат много внимателно и в малки количества.
 


Съветите на Unicef за хранене и отглеждане на новородените забраняват захранване на бебетата с адаптирано мляко в родилните отделения. В България, за съжаление, тези съвети не се спазват. Честа практика в българските родилни отделения е, на децата, които не могат веднага да се справят с храненето от гърдата или плачат пвоече, веднага да се дава адаптирано мляко.
Открива се дори връзка между захранването на децата с адаптирано мляко и наднорменото им тегло в по-късна възраст.
 


От няколко години се води политика фирмите произвеждащи  адаптирани млека да намалят съдържанието на белтък в млякото до 1.2-1.4, като в миналото е бил около2.4. Това огромно намаляване на белтъчното съдържание се дължи на зачестилите сигнали за затлъстяване още в ранна кърмаческа възраст.
 


В България няма статистика за затлъстяването на децата, но на всички специалисти е ясно, че наднорменото тегло е голям проблем, който с годините се задълбочава. Свръхтеглото и затлъстяването са  предиспозиция за развитието на диабет, сърдечносъдови заболявания и метаболитен синдром. За съжаление родителите все още пренебрегват проблема, а теглото е най-важният показател за здравословното състояние на децата.
 


Хранителният режим задължително трябва да се съобрази със съветите и препоръките на педиатъра. Не бива родителите да се подвеждат от широко разпространените съвети на роднини, статии във вестници и списания. В никакъв случай на бебетата не трябва да се дава вода със захар, както се е правило в миналото.