Напоследък темата за здравословното хранене нашумя много в световен мащаб и главно в САЩ. Заговори се за забрана на различни хранителни продукти, показването на нездравословни реклами и пр. Наред с това се обмисля и забраната на подсладените напитки в това число и кола.

Забраната се отнася до определени норми на съдържание на захар в напитките, до 16 г. Това ще промени цялостно индустриалните норми и производство на кола и други безалкохолни напитки.

Специалисти проследяват количествата безалкохолни напитки, консумирани от гражданите в обикновено бистро в САЩ. Те установяват, че потребителите консумират средно 32 г захар само от приема на кола или друга безалкохолна напитка. Това се равнява на 200 калории дневно.

Специалистите са на мнение, че влизането на определени стандарти относно съдържащото се количество захар в подсладените напитки ще намали натрупването на калории до 62.

Като цяло не се цели цялостна забрана на подсладените напитки, а въвеждането на определени норми, касаещи доброто здраве на потребителя.

NEWS_MORE_BOX

 

Затлъстяването и свързаните с него заболявания са с плашещи размери в световните статистики. Отдавна те са изместили недохранването и инфекциозните болести от първите места по смъртност в света.

Още по-стряскащо е, че и нашата страна е сред челните позиции според данните за наднорменото тегло. И ако заседналият начин живот е враг номер едно, то неправилният режим на хранене върви ръка за ръка с него, подчертават отново световни експерти.

Важно е наднорменото тегло да се приеме за сериозен проблем и да се работи в насока на неговото ограничаване. За целта трябва да се започне с въвеждане на нови правила, които да спазват хранително-вкусовите гиганти и подобряване състава на продуктите им.