Известно ли ви е, че недостигът на витамин D е свързан с напълняване? Подобни подозрения имат учени през последните години. Поредното категорично отбеляза - жените с недостатъчни нива на „слънчевия” витамин тежат повече, отколкото тези с нормални стойности.

 

Резултатите са от наблюденията на 4600 жени на 65 и повече години за 5-годишен период.


 

По-ниското ниво на витамин D се свързва с наддаване на тегло при възрастни жени, но то е в относително малка степен, уточнява д-р Ерин Ле Бланк, ендокринолог и изследовател в Центъра за здравни изследвания в Портланд.

 

Повечето участнички са с по-малко от 30 нг/мл витамин D в кръвта - нива, които се приемат като недостатъчни. За дефицит се говори при нива под 25 нг/мл.

 

Още преди старта на проучването жените с ниски нива на витамин D показват по-високо тегло от доброволките със стойности 30 нг/мл и повече.

 

В групата от 571 жени, които напълняват в рамките на експеримента, тези с ниски нива на витамина натрупват килограм повече, отколкото жените с достатъчни нива на витамин D, сочат резултатите.

NEWS_MORE_BOX

 

Проучването не доказва, че ниският витамин D е основна причина за наддаване на тегло, а че вероятно допринася за напълняването при жените в по-късна възраст, пояснява изследователският екип.

 

Причините все още се изясняват.

 

Предишни проучвания свързват недостига на витамин D с множество заболявания и състояния, като остеопороза, сърдечни проблеми, рак, диабет, болест на Алцхаймер, шизофрения, както и някои автоимунни заболявания.

 

Резултатите са публикувани в Journal of Women's Health.