Консумацията на достатъчно количество вода оказва профилактичен ефект, но паралелно с това и терапевтичен при нефролитиаза (камъни в бъбреците). Има лимитирани доказателства, че при повишаване приема на вода при пациенти с предшестващи бъбречни кризи, дължащи се на конкременти (камъни) са се намалили епизодите на повторни рецидиви. (Към първа част)


Приемът на повишено количество течности повишава обема на количеството урина, което преминава през бъбреците. По този начин се намалява концентрацията на минерали и съответно възможността за кристализирането им в по-големи стуктури, от които се формират конкрементите.


Независимо от предполагаемата превантивна роля на приема на достатъчно количество вода при формиране на конкременти, са необходими допълнително проучвания и доказателства в тази насока.Неразположението след изпиване на големи количества алкохол или т. нар. махмурлук също се отдава в определена степен на дехидратацията на организма.


Алкохолът действа като диуретик, което се изразява в извеждането от организма на повече течности, отколкото се приемат. Което от своя страна води до обезводняване. Като превантивна мярка за предотвратяване появата на махмурлук или поне степента на проява на симптомите му, се препоръчва приемът на чаша вода между две питиета, както и една чаша вода преди лягане.


Дори и да не предотвратите по този начин симптомите на махмурлук, то поне ще редуцирате в определена степен изразеността на симптомите.


Пиенето на достатъчно количество вода има отношение и към поддържането на оптимално телесно тегло, като има отношение към загубата на килограми при лица с наднормено тегло. Приемът на вода дава чувството на защитане за известно време, поради разпъването на стомаха, до което води приетото количество. Същевременно се активират и повишават метаболитните процеси.


От две проучвания се получават сходни резултати, които показват че приемът на половин литър вода води до повишаване на метаболитните процеси с 25-30% в рамките на 90 минути. Изчислено в изгорени калории – приемът на 2 литра на ден води до загубата на 96 калории.


Препоръчва се приемът на вода да бъде поне 30 минути преди хранене, както и поне 1-2 часа след нахранване. Пиенето на по-студена вода изисква затоплянето ѝ, което от своя страна води до загубата на още калории.