Наскоро в Америка бе направено изследване, чиито резултати сочат осем храни, съдържащи алергени, виновни за повече от 90% от хранителните алергии.

 

Едни от примерите са богатата на глутен пшеница и фъстъците. Приема на фъстъци от алергичен човек може да доведе до тежка реакция и дори нужда от хоспитализация.


 

Алергичните реакции, причинени от посочените храни могат да бъдат избегнати като се ограничи изцяло консумацията им. Но каква е цената? На пръв поглед звучи лесно, но на практика не е.

 

Избягвайки пшеницата и фъстъците, човек се ограничава и от полезните нутриенти в тези храни, а те не са никак малко. Както казват някои нутриционисти – тези храни са „nutritional powerhouses.”

 

В пшеницата например има големи количества фибри, витамини и енергия, а фъстъците съдържат голямо количество растителни мазнини, белтъци, витамини и други вещества, все важни за доброто състояние на организма.

 

В последно време се правят опити за генетично модифициране на генома на тези храни, с цел да бъдат премахнати именно алергените.

 

В пшеницата това са именно белтъците, наречени с общо наименование „Глутен“. Това са веществата, придаващи еластичността на тестото и консистенцията на хляба.

 

Проблемът идва от това, че гените кодиращи отделните белтъци са пръснати из цялото ДНК на пшеницата.

 

При фъстъците, 16 белтъка биват класифицирани като алергени и те също са разпръснати в целия геном. Разбира се, не всички причиняват тежки алергии, но поне 4 от тях са виновни за реакциите при 50% от алергичните.

 

Дори с наличната технология, повлияването на толкова много гени, в различни места от генотипа, е изключително трудно.

 

Идеята е не само да бъдат намалени алергенните характеристики, а и новият вид да бъде лесно и широко произвеждан. Затова учени разглеждат различни вече налични видове, както и методи за хибридизиране с други растения, които да им предадат някои желани характеристики.

 

В момента с помощта на генетичен метод – CRISPR, могат да бъдат повлияни няколко гена на веднъж.

 

Промяната в гените, води до невъзможност те да бъдат прочетени, следователно не биват експресирани – В случая с глутена, той няма да бъде синтезиран.

 

Друг подход включва повлияване на регулаторите на синтезата на даден белтък. При повлияването им може да бъде спряна синтезата, например на някои от алергените във фъстъците.

 

Постигането на вид, който може да бъде широко и лесно отглеждан, без вредно влияние за околната среда и човека е изключително важно. Това би дало възможност на всички да консумират всякаква храна, приемайки всички важни нутриенти, без развитие на алергични реакции.

 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210127085239.htm