Нарът е плод, който е известен не само с вкусовите си качества, но и с хранителните вещества, които съдържа. Той често се използва в аюрведическата медицина като част от много традиционни средства за лечение. И по-конкретно – ето защо трябва да включим нара към хранителния си режим...
 
Едно от благоприятните въздействия на плода върху здравето е, че предпазва от сърдечни заболявания. Само една чаша сок от нар съдържа повече антиоксиданти и полифеноли, отколкото зеления чай и червеното вино. 
 
Нарът е и богат източник на диетични фибри, заедно със съединението punicalagin, което може да се намери само в него. Благодарение на тези хранителни вещества, плодът спомага за понижаването нивата на холестерола и поддържа сърдечносъдовото здраве.
 
Няколко проучвания доказват, че антиоксидантите и полифенолите, които се съдържат в нара, могат да предотвратят растежа на раковите клетки и да спрат разпространението им по другите части на тялото. 
NEWS_MORE_BOX
 
Консумацията на екзотичния плод подобрява и храносмилането. Според диетичните насоки на експертите от Харвардското училище по обществено здраве, ежедневно трябва да консумираме най-малко по 25 - 30 г фибри. Нарът е добър източник на жизненоважни хранителни вещества, които не само спомагат за предотвратяването на констипацията и поддържат доброто здраве на храносмилателната система, но и спомагат по-ефикасното усвояване на хранителните вещества. 
 
При редовна консумация на имунната ни система се подсилва, тъй като плодът е богат на витамин C. Здравата имунна система държи повечето болести и инфекции настрана.