Нарът благоприятства предотвратяването на сърдечни заболявания, освобождаването от стреса. Подобрява и сексуалния живот. Ново изследване показва, че плодът помага и за забавяне процеса на стареене на ДНК.

 


 

60 доброволци приемат всеки ден екстракт от нар, извлечен от кората, семената и вътрешността на плода, в продължение на месец под формата на капсула.

 

 

Резултати от изследване на урина на участниците показват значителен спад в нивата на химическия маркер 8-Oxo-DG. Той е свързан с увреждане на клетките, което може да доведе до нарушаване функцията на мозъка, мускулите, черния дроб и бъбреците. Засяга и процесите на стареене на кожата.

 

 

Според учените този спад допринася за забавяне процеса на окисляване на ДНК в клетките.

 

 

Нарът се нарежда сред плодовете, чиято консумация може да подобри значително здравословното състояние. Плодът има високо съдържание на витамини A, C и E, желязо и антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на вредните кислородни молекули, наречени свободни радикали.

 

 

Нарът е полезен и за сърдечно-съдовата система. Консумацията на плода се отразява благоприятно на притока на кръв към сърцето и други важни органи.

 

 

Използва се и като афродизиак. Според учени нарът въздейства на сексуалното удоволствие и фертилността и при двата пола.