Нахутът е сред продуктите, които влизат в състава на диети при безсъние и други проблеми със съня. Промените в хранененто при хора с такива проблеми се препоръчват като средство за по-бързото им преодоляване. Съставът на нахута позволява редовният му прием да действа като природно лекарство за сън.

 

Като всички бобови култури нахутът е богат на фибри и витамини от групата В. Допълнително полезно качество при него е съдържанието на витамин К и различни микроелементи, от които най-голямо значение имат калият, магнезият, цинкът. Това, което го отличава от останалите бобови култури и го прави първи избор за включване в диетата при проблеми със съня, е високото съдържание на аминокиселината триптофан.


 

Триптофанът е незаменима аминокиселина, която организмът не може да синтезира. Тя трябва да постъпва изцяло отвън и нахутът е сред продуктите, които допринасят значително за набавянето ѝ. В 100 г нахут се съдържат около 115 мг триптофан, при дневна норма за прием на триптофан от около 4 г на килограм тегло.

 

След серия от биохимични реакции триптофанът се трансформира в мелатонин – хормонът на съня. Едно от междинните съединения, през които преминава трансформацията на триптофана е серотонин – хормонът на щастието. При достатъчен прием на нахут и други, богати на триптофан продукти, може да се подсигури производството и на двата хормона. Мелатонинът допринася пряко за заспиването вечер, а серотонинът привежда организма в по-добро емоционално състояние, за допълнително улесняване на заспиването.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Още една особеност в състава на нахута е високото съдържание на магнезий и витамини от групата В. Микроелементът е важен за поддържане нормалния тонус на мускулатурата, а В-витамините действат благоприятно на нервната система. Комбинираното им постъпване в организма подобрява физическото и емоционалното ни състояние и допълва идеално действието на мелатонина за улесняване на заспиването.

 

Нахутът позволява почти всякаква кулинарна обработка, при която полезните му съставки да бъдат изцяло запазени. Един от най-популярните напоследък хранителни продукти от нахут е хумусът. Превръщайки го в редовна част от менюто през деня, много хора може да подобрят дългосрочно съня си.

 

В средите на алтернативната и природната медицина, особено в САЩ, където проблемите със съня са почти национална черта, вече широко се налага схващането „хумус вместо Прозак“ - доказателство, че природата предлага ефективни лекарства за сън като алтернатива на синтетичните.