Подобно на другите бобови растения като грах и леща, нахутът е отличен източник на протеини и фибри, а също така и някои основни витамини и минерали, за които се знае, че носят много ползи за здравето.
 
Специалистите обясняват, че повишената консумация на фибри при хората, страдащи от синдром на раздразненото черво, може да се окаже истинско предизвикателство. Нахутът обаче е източник на фибри, които се приемат добре от организма на тези пациенти. 
 
Количеството от една чаша нахут, преминал топлинна обработка, съдържа 269 калории, 45 г въглехидрати, 15 г протеини, 13 г диетични фибри, 4 г мазнини и 0 г холестерол. 
 
Същото количество суров нахут може да осигури 50% от дневните нужди на организма от калий, 2% витамин А, 21% калций, 13% витамин C, 69% желязо, 2% натрий, 55% витамин B-6 и 57% магнезий. В допълнение, нахутът съдържа витамин К, фолиева киселина, фосфор, цинк, мед, манган, селен и холин. 
 
Освен че е чудесен източник на протеини и фибри, в който липсва глутен, също така съдържа изключително високи нива на витамин B-6 и магнезий.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Аминокиселините са градивните елементи на протеините и са изключително важни за правилното функциониране на организма. Някои могат да бъдат произведени от организма при необходимост, но не и есенциалните аминокиселини. Те трябва да се набавят чрез хранителния режим
 
При повечето неживотински източници на протеини, включително и нахутът, липсва есенциалната аминокиселина метионин, докато пълнозърнестите храни не могат да осигурят лизин. 
 
Комбинацията от бобови растения и пълнозърнести продукти като кафяв ориз или пълнозърнест хляб или паста „произвежда“ пълният състав протеини, които съдържат всички необходими есенциални аминокиселини, необходими на организма.