Гъбите могат да са чудесна гарнитура към всяко едно ястие. Могат да се добавят запържени към салати, да се варят с паста или само да се задушат в масло и ароматни подправки за да се изпита вкуса от месестата им плът.
 
Според научно изследване от Испания обаче, гореизброените методи на приготвяне на гъби могат да унищожат полезните им хранителни качества. 
 
Изследването от 2017 г., поместено на страниците на International Journal of Food Sciences and Nutrition съобщава, че гъбите са най-здравословни и полезни, когато са леко запечени на грил или бавен огън. Пърженето и варенето силно понижават количеството на полезни вещества в тях.
 
Гъбите са едни от малкото природни източници на витамин D, не съдържат мазнини и са ценен източник на диетични фибри. В тях се намират и отлични количества селен, полезен минерал който рядко се среща в растителните храни. Гъбите са и отличен източник на В витамини и бета-глюкани - биологично активни вещества, свързани с действието на имунната система.
 
Готвенето им е лесно и адаптивно – месестата текстура и гъбеното ухание могат да са точното допълнение към зеленчукови или месни ястия. Според испанското изследване обаче, за запазване на изброените полезни свойства, гъбите не бива да се варят, пържат или загряват в микровълнова печка. Тези действия водят до разпад на повечето протеиновите структури, носещи или изграждащи полезните хранителни вещества.
NEWS_MORE_BOX
 
Изключение правят само концентрацията на полифенолите и антиоксидантната им сила – все още необяснимо за учените, но след загряване в микровълнова фурна – те се повишават, вместо да намаляват.
 
Експертите съветват при избор на гъби те да бъдат с отворени, твърди шапчици. Стъбълцата им трябва да са сочни и месести, леко влажни на допир, но не бива да има налична слуз. 
 
Мариноването в балсамов оцет не уврежда хранителната стойност на гъбите. С или без мариноване, те не бива да се излагат на висока температура за повече от 3-5 минути и в никакъв случай не бива да се поглъщат гъби, които имат черни, загорели части – овъгленият протеин е доказано канцерогенен.