Поддържането на мозъка е от съществено значение за нашето здраве. Храната, която консумираме е едно от нещата, което въздейства на мозъка. Тя влияе върху паметта и настроението ни, увеличава риска от деменция. Последните прогнози показват, че до 2030 г. това заболяване ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. 

 

Ето кои храни и напитки от ежедневието ни имат най-тежко влияние върху мозъка:


 

Подсладени напитки 

 

Плодов сок, сода, кола, енергийни напитки, степчета... Всички те са с високо съдържание на добавени захари и оцветители, които водят до покачване на килограмите и увеличаване на риска от сърдечно съдови заболявания, диабет тип 2, както и проблеми с мозъка. От своя страна диабетът увеличава риска от появата на Алцхаймер

 

Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп, който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Високият прием на фруктоза може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, голямо количество на мазнини в кръвта, диабет и артериална дисфункция. Тези аспекти на метаболитния синдром могат да доведат до увеличаване на дългосрочния риск от развитие на деменция. 

 

Храни с рафинирани въглехидрати

 

Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърна. Обикновено те имат висок гликемичен индекс - тялото ни бързо ги усвоява и води до покачване на кръвната захар и инсулина. Доказано е, че такива храни нарушават нормалните функции на мозъка. 

Изследвания показват, че само едно хранене с висок гликемичен индекс може да увреди паметта както на деца, така и при възрастни. Резултатите от друго сочат, че хората, които имат по-висок прием на мазнини и нерафинирана захар, са с по-слаба памет. Този ефект може да се дължи на възпаление на хипокампуса - част от мозъка, която засяга някои аспекти на паметта. 

 

За препоръчване е избягването на тестени закуски и други преработени храни за бърза консумация или заменянето им със зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

 

Храни с високо съдържание на транс-мазнини

 

Транс мазнините са вид ненаситени мазнини, които имат вредно въздействие върху здравето на мозъка. Те се срещат в месото и млечните продукти. Някои от тях са с високо съдържание на захар, добавени мазнини и сол, например чипс, сладки, макарони, пуканки за микровълнова фурна, сосове и други. Висококалорични са  и с ниско съдържание на други хранителни вещества, които са полезни за здравето ни. Те постепенно забавят функциите на мозъка. Според наскорочно проучване, проведено в САЩ, храненето с бързи храни може да доведе до дегенеративни заболявания. Друго доказва, че над 5 000 души, които се хранят с преработено месо и пържени храни, имат проблеми с мозъка. 

 

Един от начините, по които храните с транс-мазнини могат да окажат негативно влияние върху мозъка, е чрез намаляване на производството на мозъчния невротрофичен фактор. Тя се намира в различни части на мозъка, включително хипокампуса и има важно значение за дългосрочната памет.  

 

За предпочитане е да избягваме този вид храни, да ядем повече зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, месо и риба.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Риба с високо съдържание на живак

 

Живакът е силно токсичен. Някои по-големи хищни риби могат да съдържат живак заради замърсяване на околната среда. Те могат да пренасят над 1 млн. пъти по-голямо количество от това, което се намира в заобикалящата ги вода. Морските дарове, особено диви сортове, са най-големите преносители на живак, според медицинския сайт NDTV Doctor. 

 

След като човек погълне живак, той се концентрира в мозъка, черния дроб и бъбреците. При бременни жени може да засегне плацентата. Живакът нарушава централната нервна система и невротрансмитерите, което води до увреждане на мозъка. 

 

Повечето риби съдържат висококачествен протеин и много важни хранителни вещества, като омега-3, витамин В12, цинк, желязо и магнезий. Ето защо е важн да ги включваме поне 2 пъти в седмично в менюто си, но да внимаваме  какъв е произходът на рибата, която купуваме. Препоръчва се възрастните да ядат две до три порции риба на седмица. Бременните трябва да избягват консумацията на риба тон, скумрия, риба меч и месо от акула.