Кой не обича тропически плодове? Папаята е един от тях, чийто вкус може да ни пренесе в гореща Африка. Независимо дали под формата на прясно изцеден сок, нарязан на парченца или като смути, папаята е не само наслада за небцето. Плодът се използва за лечение на различни състояния. 


Съдържание на витамини А, В и С, както и фитоестрогени в плода е голямо. В него има протеолитични ензими (които разграждат протеини) като химопапаин и папаин. Те са известни със своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. От минералите папаята е богата на калций, калий, желязо, фосфор, мед, цинк, магнезий.


Въпреки сладкия му вкус, трябва да бъдем внимателни при консумацията на папая. Ето няколко странични ефекти, които причинява: 


 

Намалява кръвната захар


Ферментиралата папая може да понижи кръвната захар. Ако по принцип имаме ниска кръвна захар, това носи риск, например при определени хирургически процедури. Ако ни предстои операция, трябва да не приемаме ферментиралия плод поне две седмици преди нея. 


Причинява алергия


Неузрелите плодове, листата и стеблото на дървото съдържат млечнобял латекс. Той може да причини тежка алергична реакция. Консумирането на по-големи количества неузрели плодове може да предизвика хиперкаторинемия – оцветяване на кожата в жълто-оранжево, което се дължи до голяма степен на повишеното ниво на каротин. Ако приемем повече от семената на плода, може да се отровин с карпатин. 


Противопоказен при муковизцидоза


Някои пациенти с муковисцидоза е препоръчително да консумират папая заради съдържанието на ензима папаин, който е полезен за здравето им. Но нови изследвания показват, че пациенти, страдащи от муковисцидоза, могат да развият фиброзна колонопатия, която уврежда дебелото черво.


Разрежда кръвта


Папая може да подобри ефекта от някои лекарства, използвани за разреждане на кръвта, което може да доведе до по-обилно кървене и поява на синини по кожата. Ако приемате такива медикаменти, не е препоръчително да похапвате от тропическия плод.  

Намалява плодовитостта


Проучванията при животни са установили, че екстрактите от семена от папая могат да окажат негативно влияние върху мъжкия фертилитет. Това става чрез понижаване на броя на сперматозоидите и потискане на подвижността им.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Предизвиква аборт


Семената на папая могат да предизвикат аборт. В по-неузрелите плодове има голямо количество латекс, който може да причини маточни контракции. При зрелите плодове няма тази опасност, но за препоръчване е бременните да не консумират този плод. 
Семената могат и да увеличат притока на кръв по време на цикъл. 


Причинява вродени дефекти


Химическият компонент папаин, открит в листата и плодовете, може да бъде токсичен за бебето и да причини вродени дефекти, ако бъдещите майки го приемат по време на бременност.