Случва се нерядко – с вълнение да сме чакали да хапнем последното парче от любимия сандвич или до вчера прясната праскова, но с разочарования да установим следи от мухъл, когато стигнем дотам. Безопасно ли е да се отстрани засегнатата част от храната и да се изконсумира останалата?
 
Мухълът на повърхността на храната обикновено се появява с бял или зелен цвят, често с мъхеста текстура. Възможно е той да обхване по-голяма площ или да бъде ограничен само в една част. И макар да изглежда, че е само на повърхността, мухълът представлява плесен и има структура, подобна на растенията – с корени, стъбло и спори. 
 
Корените често са невидими за „невъоръжено око“, а стъблото и спорите са това, което се вижда на повърхността. Спорите могат да се пренасят по въздуха, което в причина за разпространението на мухъла и „заразяването“ на съседни храни. 
 
Все пак, има и такъв вид мухъл, който е естествена част от дадена храна. Някои сирена като Рокфор са осеяни с характерни синьо-зелени „вени“. За да се постигне това качество, производителите на сирене добавят здравословен, годен за консумация вид плесен по време на процеса по производство.
 
Други видове мухъл обаче могат да доведат до развитие на проблеми като алергични реакции или респираторен стрес. Поради тази причина, мухлясалите храни не бива да се миришат. Някои видове мухъл образуват отровни вещества, наречени микотоксини, които могат да доведат до развитие на сериозно заболявания. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Какво да правим с вкусната праскова, която с нетърпение сме чакали да вкусим, но е започнала да мухлясва? Поради меката си текстура и високото водно съдържание, в случая е възможно да има дори и по-дълбоко и невидимо замърсяване на плода. Поради това, е препоръчително да не се консумира. 
 
Макар не всички мухлясали храни да трябва да се изхвърлят, има някои, които не бива да се консумират. Такива са храните, които имат високо водно съдържание и мека текстура. Причината е, че мухълът може да расте много по-надълбоко, отколкото може да се види. 
 
По-конкретно, храните, които веднага трябва да се изхвърлят, ако забележим мухъл, са: меса, ястия, сготвени в глинени съдове, варени зърнени храни и паста, фъстъчено масло, бобови растения, ядки, меки сирена, кисело мляко, сметана.