Съществуват различни видове оцет – всички те с различните си качества и недостатъци. Може ли той да се счита за здравословна храна обаче?
 
Доклад, публикуван от Института за хранителни технолози с САЩ, сочи, че определени видове оцет могат да предложат значителни ползи за здравето. 
 
Според експертите оцетът е богат на антиоксиданти, които могат да намалят процесите на стареене и дори да забавят развитието на определени видове рак, както и дегенеративни мозъчни заболявания. 
 
Авторите акцентират също така и на антибактериалните свойства на продукта, свойството му да намалява последиците от диабета, както и приноса му за подобреното сърдечносъдово здраве и кръвно налягане. Смята се още, че киселият овкусител подпомага възстановяването след интензивна физическа дейност
 
Експертите отбелязват още, че хората, които консумират определени видове оцет ежедневно, имат по-малък апетит, което може да се използва в разработването на програма за хората, страдащи от затлъстяване
 
Сред другите ползи, които продуктът може да предложи, са:
  • решаване на проблеми със скалпа, като пърхот, микоза, гъбични инфекции;
NEWS_MORE_BOX
  • може да се използва и като козметичен лек, който да подпомага здравето и красотата на кожата;
  • ябълковият оцет може да подпомогне храносмилането и поддържането на здравословно тегло.
 
Специалистите уточняват обаче, че ще бъдат необходими допълнителни проучвания, които с по-голяма точност да установят ползите за здравето, които оцетът би могъл да предложи. 
 
Данните са публикувани в Journal of Food Science.