Отдавна е известно, че дори умерената консумация на алкохол има вредно влияние върху здравето.

 

Всяко количество, дори само едно питие, има отрицателен ефект за здравето на мозъка.


 

Това е установено от проучване на Оксфордския университет, което разкрива, че алкохолът, колкото и малко да е той, влияе върху сивото и бялото вещество на мозъка.

 

Проучването показва, че колкото повече алкохол се консумира, толкова по-малък става обемът на мозъка.

 

Свиването на мозъка е свързано със стареенето и деменцията.

 

Умерена консумация на алкохол

Винаги се е смятало, че от умерения прием на алкохол няма последствия.

 

Проучването на Оксфордския университет потвърждава, че няма прием, който може да се счита за безопасен за здравето на мозъка.

 

И това също включва вино и бира -  напитки, които се считат за по-безвредни, ако се приемат в умерени количества.

 

Алкохолът намалява сивото вещество в мозъка

Изследователи от Оксфордския университет са анализирали данни от повече от 25 000 души в Обединеното кралство, използвайки Biobank - голяма британска база данни, създадена, за да могат учените да изследват генетичните или екологичните фактори, които увеличават риска от различни заболявания.

 

Авторите на изследването са изследвали връзката между консумацията на алкохол, размера на мозъка и здравословното състояние на пациентите въз основа на резултатите от ЯМР и тестовете за памет.

 

По-голямата седмичната консумация на алкохол се свързва с по-ниска плътност на сивото вещество.

 

Сивото вещество съставлява 40% от човешкия мозък, но консумира близо 94% от кислорода, достигащ до мозъка, тъй като това е областта, участваща в мускулния контрол, сетивното възприятие, емоциите, речта, самоконтрола, вземането на решения и паметта.

 

Влияние върху бялото вещество

Проучването разкрива и отрицателна връзка между консумацията на алкохол и състоянието на бялото вещество в мозъка.

 

То съставлява 60% от мозъка и неговата функция е да осъществява комуникация между сивото вещество и останалата част от организма.

 

Анализът разкрива, че причинените от алкохола мозъчни увреждания, са по-големи при хора с наднормено тегло и високо кръвно налягане.

 

Няма оптимална консумация на алкохол, която да не уврежда мозъка.

 

Няма и напитки, които да са по-малко вредни за мозъка, тъй като проучването не разкрива разлика между вино, бира или спиртни напитки.

 

Въпросът за червеното вино е спорен, защото има проучвания, които предполагат, че умереният прием може да бъде полезен за сърцето благодарение на съдържанието на полифеноли.

 

Все пак някои анализи показват, че ниските дози червено вино намаляват риска от сърдечен удар с 24%, но увеличават риска от рак с 51%.

 

Изночници:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/estudio-una-copa-alcohol-dana-cerebro_5736

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.10.21256931v1.full.pdf