Веществото лутеолин, съдържащо се в морковите, защитава от отслабване на паметта като намалява интензивността на възпалителните процеси, отговорни за понижаване на когнитивните функции.
 


В проведеното клинично изследване за потвърждаване на защитните свойства на веществото лутеолин върху мозъчната дейност, учените установяват, че при естественото остаряване имунните клетки в мозъка започват да произвеждат възпалителни молекули. Именно те водят до появата на проблеми с паметта. Според учените лутеолинът блокира производството на тези възпалителни молекули в мозъка.
 


Лутеолинът се съдържа и в черния пипер, целината, ментата, розмарина и лайката. Учените предполагат, че използването на тези подправки и билки може да предпази от проблеми с паметта при хората в средна и напреднала възраст.