Резултати от изследване на учени от Университета в Южна Австралия показва, че ексцесивният прием на кафе е свързан с повишен риск от остеопороза.


Изследвайки ефектите на кафето върху това как бъбреците регулират калция в организма, изследователите установяват, че високи дози кофеин (800 mg), консумирани в продължение на шест часа, почти удвояват количеството калций, загубено в урината.


Това е първото проучване, което отчита въздействието на високи дози краткосрочен прием на кофеин върху бъбречния клирънс на калций, натрий и креатинин при здрави възрастни.Д-р Хейли Шулц обяснява, че с нарастваща т. нар. „култура на кафето“ е важно хората да разберат въздействието на това, което консумират и то често в по-големи количества от обичайното.


Кофеинът е едно от най-често използваните „лекарства“ за развлечение в света, като 80 % от възрастните консумират поне една кофеинова напитка на ден, обяснява д-р Шулц.


Това е често срещан стимулант, консумиран не само от възрастни, но и от ученици. Дори при военните се среща честата употреба на напитката и дори прекаляването с нея.


Но докато за кафето се изброяват някои негови негативи, то е важно също така да да се признаят и неговите предимства. Редица проучвания показват антиоксидантната защита, която то ни осигурява. Като се говори не само за противовъзпалителен ефект, но дори и противораков.


Според проучването лицата, консумиращи 800 mg кофеин на ден увеличават с 77% отделения калций в урината, създавайки потенциален дефицит, който се отразява на загубата на ценния минерал от костите.


Авторите обясняват, че разбирането на дългосрочните въздействия на увеличената консумация на кофеин е особено важно за по-високорисковите групи, склонни към остеопороза.


Средният дневен прием на кофеин варира около 200 mg или приблизително две чаши кафе. Докато пиенето на осем чаши кафе може да изглежда много (800 mg кофеин), има групи от хора, които попадат без проблем в тази категория.


Към рисковата група влизат и тийнейджъри, които приемат често по няколко енергийни напитки на ден, съдържащи високо ниво на кофеин, а в тази възраст костите им все още се развиват. Друга рискова група са професионалните спортисти, както и жени в менопауза.


Източници:
Excess caffeine intake may be linked to an increased risk of osteoporosis (medicalxpress.com)

The effect of high‐dose, short‐term caffeine intake on the renal clearance of calcium, sodium and creatinine in healthy adults - Reuter - - British Journal of Clinical Pharmacology - Wiley Online Library