Млякото и всички млечни продукти като сирене, кашкавал, извара, масло и т.н. са традиционни продукти за българската трапеза. В миналото в много домове се е заквасвало мляко и се приготвяло домашно сирене. Днес тези традиции са все по-редки.

 

Млечните продукти се получават чрез млечно-кисела ферментация или подсирване на прясно мляко.
Кисело мляко. От млечнокиселите продукти с най-голяма популярност се ползва киселото или още квасеното мляко. То се получава чрез млечно-кисела ферментация, предизвикана основно от Lactobacilus bulgaricus и Streptococus termofilus. По състав киселото мляко наподобява прясното, от което е получено, но се отличава в някои отношения – намалява съдържанието на лактоза, а се увеличава съдържанието на млечна киселина, галактоза, пептиди, свободни аминокиселини и свободни мастни киселини.


 

Най-важната съставка е млечната киселина, която се получава при разграждане на млечната захар. Тя притежава значителна биологична активност: създава оптимални условия за развитие на млечнокиселите бактерии и потиска развитието на гнилостната и патогенна микрофлора в дебелите черва. Киселото мляко подобрява стомашната секреция, нормализира перисталтиката на червата, намалява газообразуването, подобрява дефекацията. Киселото мляко е богат източник на калций.

 

Сметана. Тя е млечен продукт, подобен на киселото мляко, но с по-високо съдържание на мазнини. Тя съдържа белтъци около 2,2% и мазнини около 15 до 45%, но и още био минерали, витамини А и D и лецитин.

 

Извара. Тя се получава чрез коагулация на белтъците в млякото. В различните видове извара има 4-17% белтъци, съдържащи в концентриран вид почти всички аминокиселини. Особено ценни са сяросъдържащите – метионин, цистеин. Маслеността на различните видове извара варира от 9 до 18%. Изварата е богата на лесноусвоими калциеви и фосфорни соли. Богата е на липотропни фактори и спомага за намаляване на серумния холестерол. Ценна храна е при затлъстяване и атеросклероза, хипертония, чернодробни и бъбречни заболявания.

 

Сирена. Получават се чрез подсирване на млякото със сирищни ензими или с млечнокисела закваска. Различните видове сирена съдържат до 25% белтъци и около 30% мазнини, калций, фософор и др. Най-употребявано у нас е бялото саламурено сирене. То съдържа голямо количество готварска сола (3-5%), което налага да бъде обезсолявано при някои хранителни режими.

 

Кашкавал. Той се произвежда от сурово краве или овче мляко чрез подсирване с мая за сирене и закваска от млечнокисели бактерии. В процеса на зреенето (около 60 дни) настъпва частично разграждане на белтъците, а наличната микрофлора се унищожава. Кашкавалът също е богат на калций.