Цялостните доказателства до момента за това дали консумацията на млечни продукти влияе на риска от рак са непоследователни.

 

Проучвания показват, че консумацията на млечни продукти може да бъдет свързана с по-нисък риск от колоректален рак и по-висок риск от рак на простатата, но не е открита ясна връзка с рак на гърдата или други видове рак.


 

Например в Китай се наблюдава много ниска консумация на сирене и масло, а консумацията на прясно мляко и кисело мляко също е много по-ниска, в сравнение със западното население.

 

В допълнение, по-голямата част от възрастното население на Китай не може правилно да метаболизира млечните продукти, поради липса на лактаза - ключов ензим за разграждането на млечната захар лактоза.

 

За да установят дали млечните продукти влияят по различен начин на риска от рак, изследователи от Института на Оксфорд по обществено здраве, Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки в Пекин, са провели проучване, публикувано в BMC Medicine.

 

Проучването е включвало данни от над 510 000 участници от проучването на China Kadoorie Biobank.

 

Участниците, от които 59% жени и 41% мъже, които са били от десет различни географски региона в Китай и са се присъединили към проучването между 2004 и 2008 г., не са имали предишна анамнеза за рак.

 

Всеки участник е попълнил въпросник за това колко често консумира различни хранителни продукти, включително млечни продукти.

 

Изследователите са категоризирали участниците в три групи: редовни потребители на млечни продукти - консумация поне веднъж седмично, месечни потребители на млечни продукти и хора, които никога или рядко консумират млечни продукти.

 

Участниците са били проследявани средно около 11 години и изследователите са използвали данни от националните регистри за рак и смъртност, както и здравноосигурителни записи, за да идентифицират нови диагнози за рак.

 

При анализа на данните са били съблюдавани редица други фактори, които могат да повлияят на риска от рак, включително възраст, пол, местоживеене, фамилна анамнеза за рак, социално-икономически статус, фактори от начина на живот - прием на алкохол, тютюнопушене, физическа активност, консумация на соя и прием на пресни плодове, индекс на телесна маса, хронична инфекция с вируса на хепатит В, който е свързан с рак на черния дроб и репродуктивни фактори при жените, свързани с рак на гърдата.

  • Около една пета (20%) от участниците консумират редовно млечни продукти, предимно мляко;
  • 11% консумират млечни продукти ежемесечно;
  • 69% не консумират млечни продукти.

Средната консумация е била 38 g на ден като цяло за цялата изследвана популация и 81 g на ден сред редовните потребители на млечни продукти, в сравнение със средна консумация от около 300 g на ден при участници от UK Biobank.

 

През периода на проучването са регистрирани 29 277 нови случая на рак, като най-високият процент е за рак на белия дроб (6 282 случая), следван от рак на гърдата при жените (2 582 случая), стомаха (3 577 случая), колоректален рак (3 350 случая) и рак на черния дроб (3 191 случая).

 

Хората, които консумират редовно млечни продукти, са имали значително по-голям риск от развитие на рак на черния дроб и гърдата.

 

За всеки прием от 50 g/ден рискът се увеличава съответно с 12% и 17%.

 

Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на лимфом, въпреки че това не е статистически значимо.

 

Няма връзка между приема на млечни продукти и колоректален рак, рак на простатата или други изследвани видове рак.

 

Както ракът на черния дроб, така и ракът на гърдата са сред най-често срещаните видове рак.

 

Резултатите от проучването не доказват причинно-следствената връзка, но има няколко правдоподобни биологични механизма, които могат да обяснят развитието на ракови заболявания, поясняват учените.

 

По-високата и честа консумация на млечни продукти може да повиши нивата на инсулиноподобен растежен фактор-I - IGF-I, който насърчава клетъчната пролиферация и е свързан с по-висок риск от развитието на няколко вида рак.

 

Потенциално женските полови хормони, присъстващи в кравето мляко - като естроген и прогестерон, могат да имат роля при повишения риск от рак на гърдата, докато наситените и трансмастни киселини от млечните продукти могат да увеличат риска от рак на черния дроб.

 

Въпреки това млечните продукти осигуряват набавянето на редица ценни аминокиселини, протеини и минерали, които са от ключово значение за здравето и пълноценното хранене. 

 

Тяхното изключване от диетата не е основателно, само на базата на резултатите от това проучване и е важно да се прецени консумацията, количеството млечни продукти и потенциалния риск за развитие на ракови заболявания при всеки пациент.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1186/s12916-022-02330-3