Мъжете, които консумират повече млечни продукти, особено мляко, са изправени пред значително по-висок риск от рак на простатата.

 

Това показва ново проучване, проведено от изследователи от Loma Linda University Health.


 

Проучването не открива такава връзка между повишения риск от рак на простатата и приема на калций от друг произход, което предполага, че вещества, различни от калция, играят роля в риска, който млечните продукти представляват за рак на простатата.

 

Резултатите от проучването показват, че мъжете, които консумират около 430 грама млечни продукти на ден (1 ¾ чаши мляко) са изправени пред 25% повишен риск от рак на простатата в сравнение с мъжете, които консумират само 20,2 грама млечни продукти на ден (1/2 чаша мляко) на седмица.

 

При мъжете, които консумират около 430 грама млечни продукти на ден, рискът в сравнение с мъжете с нулев прием на млечни продукти в диетата е най-висок.

 

Проучването е оценило хранителния прием на над 28 000 мъже в Северна Америка с широк спектър на експозиция на млечни продукти и калций, като всички те първоначално не са имали рак.

 

Диетичният прием е бил оценен от въпросници за честотата на храненето.

 

Базовият въпросник е включвал демографски данни, фамилна анамнеза за рак на простатата, физическа активност, консумация на алкохол, скрининг за рак на простатата и индекс на телесната маса.

 

След това изследователите са използвали регистрите на раковите състояния, за да проследят състоянието на рак на простатата на участниците за средно време от близо осем години.

 

До края на периода на проучването държавните регистри за рак съобщават за 1254 нови случая на рак на простатата сред участниците по време на проследяването.

 

Приемът на калций е бил разделен на прием от други продукти - ядки, семена, кръстоцветни и други зелени зеленчуци, бобови растения, плодове и обогатени зърнени храни и прием от млечни продукти.

 

Резултатите не показват равномерно повишаване на риска при мъже с постепенно увеличаване на приема на млечни продукти.

 

С други думи, увеличаването на приема на млечни продукти с 50 грама не води до същия риск, тъй като порциите стават все по-големи и по-големи.

 

По-голямата част от продължаващото нарастване на риска настъпва, когато се стигне до 150 грама мляко на ден.

 

Сякаш някакъв биологичен или биохимичен път се насища с това количество мляко на ден.

 

Данните предоставят малко доказателства за връзка между приема на калций и инцидентния рак на простатата.

 

Една от интерпретациите е, че млечните продукти или някои тясно свързани неизвестни рискови фактори са причинно свързани с риска от рак на простатата, поясняват изследователите.

 

Възможните причини за тези асоциации между рака на простатата и млечните продукти може да са съдържанието на полови хормони в млякото.

 

Ракът на простатата е хормонално реагиращ рак.

 

Освен това, предишни проучвания свързват приема на млечни продукти и други животински протеини с по-високи кръвни нива на  инсулиноподобен растежен фактор-1 - IGF-1 - хормон, за който се смята, че насърчава някои видове рак, включително рака на простатата.

 

Предишно проучване от Adventist Health Study-2 е проследило ефектите на млечните продукти върху риска от рак на гърдата при жените и е показало подобни резултати както за нееднородния риск при високи нива на консумация, така и за размера на риска.

 

Учените съветват пациентите с фамилна анамнеза за рак на простатата или други рискови фактори да консумират с повишено внимание и умереност млечни продукти или да потърсят алтернативи. 

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1093/ajcn/nqac093