Връзка между консумацията на червено месо и млечни продукти и развитието на рак, откриха  учени от Университет по биохимия и онкология „Шмунис“, Тел Авив. 


При консумацията на различни храни в организма настъпват различни реакции, някои от които имуногенни заради съдържанието на определени съединения. Такъв е и случаят със захарната молекула Neu5Gc, която се намира в червеното месо и млечните продукти, но не може да бъде открита, например в рибата. Въпросната молекула предизвиква отделяне на антитела още в детска възраст, когато започваме да приемаме различни видове храна и се смята, че точно тези антитела увеличават риска от рак, особено такъв на дебелото черво.


NutriNet-Santé е много широко хранително проучване, проведено във Франция. Резутатите му били използвани за изчисляването на дневния прием на молекулата измежду 19 621 възрастни над 18-годишна възраст, които са записвали консумираните храни за определен период. Репрезентативна извадка от 120 човека била направена малко по-късно, за да се определи нивото на антителата срещу Neu5Gc - молекулата.Така наречения Gc-емичен индекс бил изготвен въз основа на резултатите, от екипа на д-р Падлър-Каравани и той служи за определяне на храните, при които увеличената консумация води до повишаване на антителата срещу молекулата, водейки и до увеличен риск от ракови заболявания. Индексът бил висок особено при червеното месо и различните видове сирена. Консумацията им води до повишаване на концентрацията и видовете антитела в кръвта, потенциално повишавайки и риска от онкологични заболявания, като колоректален рак.


„Намерихме зависимост между приемането на червено месо, и с него на Neu5Gc, и повишаването на антителата. От много години учените полагат усилия да намерят подобна връзка, между храната и раковите заболявания, но досега такава не беше открита. Успяхме да намерим молекулярна връзка, благодарение на точността на използваните методи, за определяне на количеството анти-Neu5Gc антитела и подробната информация от френските хранителни проучвания.“ споделя д-р Падлър-Каравани, ръководител на изследването, за Medical Xpress.


Проучването е публикувано на 23.10.2020 г. в BMC Medicine