Логиката, на база на която правим разделение между храни и суперхрани, може да се приложи и при меда. Тя показва, че и той може да се разглежда в две категории - мед и мед от манука. Медът от манука е сред най-популярните суперхрани и има защо.

 

Пчелите, събиращи нектар от манука (Leptospermum Scoparium), произвеждат най-широкоспектърния антибиотик, познат до днес. Това показват данните от проучване на екип от Университета в Сидни, Австралия. Медът от манука убива повече бактерии от широкоспектърните антибиотици, а има и още едно огромно предимство – няма бактерия, която да може да развие резистентност към него.


 

Учените откриват биологично активни вещества в меда от манука, които причиняват мултисистемни увреждания в структурата и дейността на бактериите и ги убиват преди те да успеят да се адаптират и да развият резистентност. Никой от синтетичните антибиотици няма толкова комплексен бактерициден ефект.

 

Подобно на меда, произвеждан от други растителни култури, и медът от манука има антиоксидантно, противовъзпалително и стимулиращо имунната система действие. Това, което го отличава от останалите типове мед обаче, е именно силно изразеното антибактериално действие. Той е показал висока ефективност срещу всички видове бактерии, спрямо които е тестван от австралийските учени. Дори бактериите от вида Staphulococcus aureus, които са силно резистентни към антибиотици и може да провокират животозастрашаващи инфекции, стават жертва на мощното му действие.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В сезона на вирусните инфекции и честите им бактериални усложнения медът от манука предлага уникална възможност за подсилване на имунитета и естествена превенция. Ползите от консумацията му не се ограничават само с антибактериалното действие, макар то да е сред най-мощните в природата. Той се препоръчва като превантивно и допълващо лечението средство при висок холестерол, диабет, хронични възпалителни състояния, стомашно-чревни проблеми и дори при ракови заболявания.

 

Мед от манука може да се консумира всеки ден, самостоятелно или като средство за овкусяване на храни и напитки, защото бактерицидните вещества в състава му са термоустойчиви и нелетливи.